Vukova diploma (ni)je garancija znanja

Prema najnovijim podacima Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja svaki sedmi osmak bio je vukovac. Hiperprodukcija odlikaša sa svim peticama podstakla je Forum beogradskih srednjih škola da pokrene inicijativu za ukidanje Vukove diploma.
Pripremila Ivanka Ristovski

U sveopštem srozavanju vrednosti ni Vukova diploma više nije garancija znanja, tvrde u Forumu beogradskih gimnazija. Snižavanje kriterijuma i montiranje ocena doveli su do znatnog porasta broja učenika koji imaju sve petice. Među njima nije malo onih koji do uspeha nisu stigli samo znanjem.

Miodrag Sokić iz Foruma beogradskih gimnazija kaže da se vrši pritisak na nastavnike, kako bi đaci dobijali petice.

Na nas se vrši pritisak sa svih strana i direktori i učenici i roditelji, oni se prosto grabe i planiraju godinama unapred da budu sigurni da obezbede sebi Vukovu diplomu. Kakvi su vukovci koji dolaze iz osnovnih škola? Sporadično se vrše testovi u prvom razredu srednje škole i rezultati su poražavajući", navodi Sokić.

Pojedini gradovi prednjače po broju odlikaša, iako se ne ističu ni po stručnosti nastavnika, ni po boljim uslovima za rad, tvrde stručnjaci.

Jasmina Đelić iz Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja kaže da se ocenjivanjem treba baviti na nivou sistema.

Ocenjivanjem se treba baviti na nivou sistema, a ne dovoditi u pitanje pravilnik koji treba da istakne izuzetne učenike jer ova Vukova diploma ima snažan vaspitni uticaj, a eto mi odrasli smo učinili da devalviramo tu diplomu", rekla je Đelićeva.

Izuzetke treba poštovati, a i te kako ih ima, podsećaju pojedini profesori.

Profesor istorije u Prvoj beogradskoj gimnaziji Mihajlo Ćulum kaže da je u njegovom odeljenju bilo sedam vukovaca, koji su zaista zaslužili tu diplomu.

Moja genracija koja je završila ovu gimnaziju ove školske godine, imala je sedam vukovaca, na nastavničkom veću nije bilo natezanja i oni su to zasluzili svojim radom u učionici", rekao je Ćulum.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Tomislav Jovanović upozorava da se odluka o ukidanju diplome ne donosi preko noći.

Ne treba preko noći o tome donositi odluku. U pojedinim školama u unutrašnjosti procenat dobitnika, ne dobitnika jer se ta diploma ne dobija, već se zaslužuje je između jedan i 1,5 odsto.“

Vukova diploma dodeljuje se od 1966. godine. Nekada je vukovci omogućavala da ne polažu prijemni za upis u srednju školu ili na fakultet.

Danas jedina privilegija je prednost prilikom upisa ukoliko na kvalifikacionom ispitu osvoje isti broj bodova kao i učenik koji nije vukovac.

Izvor: RTS

Pogledajte još