Pametni telefoni i tableti su prljaviji od daske WC šolje

Tač skrin telefoni zahtevaju konstantno dodirivanje telefona i prevlačenje prstima po ekranu, bez prethodnog pranja ruku, a to samo povećava broj bakterija koji se zadržavaju na telefonu.

Jedan od tableta koji je testiran nakon uobičajene upotrebe na sebi je imao 600 jedinica stafilokoka po jednom prevlačenju po ekranu. Stafilokoke proizvode toksine koji mogu da izazovu povraćanje i dijareju. Daska WC šolje ima manje od 20 stafilokoka.

Istraživači su takođe pronašli i enterobakteriju koja dovodi do infekcija poput Eširihije koli i salmonele. Čak osam od 30 tableta i sedam od 30 pametnih telefona imalo je preko 1.000 enterobakterija. Međutim najgori slučaj je sa jednim tabletom na kome je pronađeno 15.000 jedinica ove bakterije. Daska od WC šolje obično ima manje od 10 jedinica.

"Zastrašujuće je što su gedžeti koje stalno koristimo prljaviji od daske WC šolje. Uređaji poput telefona, tableta i tastatura moraju stalno da se čiste, u suprotnom možemo se razboleti", rekao je Ričard Hedland, jedan od rukovodilaca istraživanja.

Izvor: 24sata

Pogledajte još