Naučnici uspeli da izbrišu ružna sećanja

Tim koji je vodila Kortni Miler iz istraživačkog centra Skrips na Floridi, uspešno je izbrisao sećanja na drogu kod miševa i pacova što pruža nadu za oporavak zavisnika ili ljudi koji pate od post-traumatskog stresnog poremećaja (PTSP).

Iskustva bivših zavisnika od metamfetamina pokazuju da oni osećaju žudnju za drogom zbog asocijacija. Novac, cigarete, pa čak i gume mogu da ih povuku nazad u zavisnosti od koje su se teško oslobodili.

Sećanja je prilično teško proizvesti. Moraju se dogoditi promene u ograncima dendrita – malih struktura koje primaju signale od drugih neurona i u tom procesu menjaju strukturu nervnih ćelija. Aktin je protein koji čini strukturu ćelije i obično učestvuje u ovom procesu.

Naučnici su tokom eksperimenta kod miševa i pacova inhibirali polimerizaciju aktina blokiranjem “molekularnog motora” pod nazivom miozin II. To su učinili tokom faze formiranja pamćenja vezanog uz metamfetamin.

Vođa istraživanja je objasnila da su uzbuđeni rezultatima er njihova manipulacija “narušava memoriju dugo nakon što je formirana.”

Testovi urađeni nakon eksperimenta otkrili su da miševi i pacovi “odmah i stalno” izgube sve uspomene vezane uz metamfetamin. Sva ostala sećanja, kao što su hrana ili nagrade ostala su nedirnuta. “U našem slučaju, manipulacija se može napraviti u bilo koje vreme i očigledno, da se izbrišu samo sećanja povezana sa drogom”

Ovaj eksperminet pruža nadu zavisnicima od droge i osobama obolelim od PTSP-a da bi jednog dana mogli dobiti olakšanje

Izvor: b92

Pogledajte još