Šabac: Dvoje učitelja obolelo od tuberkuloze, deca na ispitivanju

Pregledi su usledili pošto je utvrđeno po dobijanju informacije da je tokom leta dvoje učitelja iz osnovnih škola iz okoline Vladimiraca obolelo od tuberkuloze i smešteno na Odeljenje pneumofiziologije. Zavod za javno zdravlje Šabac je početkom nove školske godine obavio testiranje učenika, ali i edukaciju roditelja i nastavnika. U osnovnim školama u Skupljenu i Belotiću 21 dete je imalo burnu reakciju na probu PPD test koji se primenjuje kako bi se utvrdilo da li su deca bila u kontaktu sa bacilom tuberkuloze.

"Mi smo pozvali roditelje i decu, objasnili roditeljima zbog čega treba da se uradi PPD proba i uz njihovu saglasnost testirali smo decu. Njih 21 je imalo burnu reakciju, ali to ne znači da su deca obolela. Kako bi se utvrdilo da li postoji prisustvo bacila, potrebno je uraditi i rendgenske snimke dece i druge analize u šabačkoj bolnici,"
kaže dr Dragana Radojičić, načelnik epidemiološke službe ZZJZ Šabac i dodaje da su obavešteni i Školska uprava u Valjevu i Šapcu, Institut „Batut“, Ministarstvo zdravlja, DZ Vladimirci.

Juče je pregledano desetoro dece, a danas će, kako kažu u šabačkoj bolnici, i ostala deca biti pregledana.

"Urađena je rendgenografija i kod jednog deteta je bio sumnjiv snimak. Kad se obave sve potrebne analize i pregledi sve dece, znaćemo više,"
kaže dr Dragan Tanasić, načelnik internističkog sektora.

On dodaje da je prema podacima kojima bolnica raspolaže, dvoje učitelja i jedna devojka iz Skupljena obolelo u protekla dva meseca iz opštine Vladimirci.

Izvor: Blic

Pogledajte još