Golan: Asad će vladati godinama

Njegova izjava objavljena je danas u najtiražnijem izraelskom listu Jediot ahronotu i odraz je debate u Izraelu o Asadovoj sudbini posle dve i po godine sirijskog građanskog rata i nakon što su SAD i Rusija postigle sporazum da ga primoraju da se odrekene svog hemijskog oružja.

"On će ostati godinama. Ne vidim nijednu snagu koja bi ga mogla oboriti sutra ujutru, iako zaslužuje da ode s ovog sveta - što se brže to desi, to bolje," rekao je Golan.

U međuvremenu je izraelski ambasador u Vašingtonu Mihael Oren probio zid ćutanja o ratu u susednoj zemlji, koji je nametnuo izraelski premijer Benjamin Netanijahu, izjavivši u utorak da je Izrael uvek želeo da Asad ode, kako bi se prekinulo sirijsko savezništvo s Iranom i sa libanskim šiitskim Hezbolahom.

On, međutim, nije rekao da li ili kako Izrael promoviše zbacivanje Asada.

Golan, koji predvodi severnu vojnu komandu, predvideo je da će Asad izdržati vojni i teritorijalni zastoj sa pobunjenicima.

Mediji prenose navode iz Izraela da je Asad izgubio kontrolu nad preko 60 procenata svoje teritorije ali može da drži na odstojanju pobunjenike, zahvaljujući svojoj nadmoćnoj armiji koju je snabdela Rusija.

Pre pobune u Siriji, granica sa Izraelom bila je uglavnom mrina.

Suočen sa mogućim američkim vojnim udarima, nakon napada otrovnim gasom 21. avgusta kraj Damaska, za koji je Vašington optužio Asada, Sirija je nagovestila da bi mogla da se osveti jevrejskoj državi, podseća Rojters.

Golan je nastojao da istakne da nema izgleda za takvu osvetu, imajući u vidu da je poginulo 15.000 pripadnika Asadove armije, da je ispalio 40 do 50 procenata dalekometnih raketa i da su neke protivavionske baterije zaposeli pobunjenici.

On može da nam nanese štetu, može da nas uveliko uznemirava, ali ne može danas da vodi ozbiljnu kopnenu kampanju protiv države Izrael, rekao je Golan.

Ambasador Oren je u intervjuu za Džeruzalem post opisao Asdov poraz kao dobrodošao iako zavisi od pobunjenika povezanih s Al kaidom, koji su veći neprijatelji jevrejske države.

Golan se s tim složio, upozorivši da ne bi trebalo preterivati u proceni pretnje od radikalnih muslimana.

Izvor: b92

Pogledajte još