Nemačka isporučivala Siriji hemikalije "dvostruke namene" od kojih se proizvodi sarin

Nemačka je od 2002. do 2006. godine isporučivala Siriji hemikalije "dvostruke namene", koje se mogu koristiti za proizvodnju sarina, saopštila je danas nemačka medijska mreža ARD. ARD se u svom izveštaju poziva na odgovor federalnog ministarstva za ekonomiju skupštinskoj frakciji Levice, prenela je ruska agencija RIA novosti. Ove isporuke su, kako navode ti mediji, odobravali kako vlada Gerharda Šredera, tako i kabinet Angele Merkel. Radi se o isporuci Siriji 90 tona fluorovodonika i 12 tona amonijum bifluorida, koji su neophodni sastojci za proizvodnju sarina, mada samo oni nisu dovoljni.

Sadržaj dokumenta koje je Damask predao zameniku šefa ruske diplomatije Sergeju Rjapkovu još nije obelodanjen, a Moskva je najavila da će pažljivo proučiti "sirijski materijal", koji navodno ukazuje na umešanost ustanika u napad sarinom.

Sirijski protivargumenti predstavljeni su svega 48 sati pošto je tim istražitelja UN objavio izveštaj o napadu hemijskim oružjem i koji je i dalje predmet ozbiljnih analiza.

U tom dokumentu se ni na jednom mestu ne navodi ko je odgovoran za napad 21. avgusta, iako istražitelji tvrde suprotno - da se pažljivim proučavanjem dokaza može doći do nedvosmislenog zaključka.

Diplomate u UN navode da su istražitelji naveli tačnu putanju projektila sa sarinom, te da svi dokazi navode da su rakete ispaljene iz okoline planine Kasijun, gde se nalazi Asadova predsednička palata, baza Republikanske garde i elitna 4. divizija sirijske vojske.

Rjapkov je u poseti Damasku kako bi predstavio sirijskom režimu rezultate dogovora između Moskve i Vašingtona, koji je postignut u Ženevi tokom vikenda, čiji je cilj da se uništi sirijsko hemijsko oružje.

On je rekao da je Mualemu ukazao na potrebu da sirijska strana brzo i tačno iznese detalje o arsenalu svog hemijskog naoružanja Organizaciji za zabranu hemijskog naoružanja, što je prvi korak dogovora postignutog u Ženevi.

Rusko-američki sporazum ima za cilj da suzbije vojnu pretnju Amerike i drugih zapadnih sila Siriji kao odmazdu za hemijski napad, za koji zapadne zemlje optužuju Asadov režim.

Šef tima istražitelja UN Ake Selstrom ranije je rekao da će biti teško, ali ne i nemoguće, pronaći i uništiti sirijsko hemijsko naoružanje.
GranicaSirijeiTurske.jpg

Selstrom smatra da mir mnogo više zavisi od toga da li će Asadov režim i opozicija biti voljni da pregovaraju.

U međuvremenu, američki državni sekretar Džon Keri izjavio je da će SAD pažljivo nadgledati svaki korak u ostvarivanju plana o uklanjanju hemijskog oružja u Siriji, pri čemu će i dalje držati sirijski režim pod kredibilnom vojnom pretnjom.

Istovremeno, na granici Sirije i Turske eksplodirao je automobil-bomba i to nedaleko od kontrolnog punkta koji drže pobunjenici - islamisti.

U napadu je ubijeno najmanje sedam, a ranjeno dvadesetak osoba, ali niko još nije preuzeo odgovornost za napad.

Spektar mogućih počinilaca je prilično širok, od Asadovih pristalica do rivalskih grupa među ustanicima, jer se u poslednje vreme rasplamsavaju sukobi između radikalnih islamista i umerenih snaga.
Damask uzvraća udarac. Rusima predati dokazi prema kojima su napad 21. avgusta, navodno, izveli ustanici. UN tumače svoj izveštaj. Eksplozija na granici Sirije i Turske, najmanje sedam mrtvih.

Sirijske vlasti, koje se već nedeljama nalaze pod velikim pritiskom Zapada zbog napada hemiskim oružjem 21. avgusta, predstavile su svoju verziju događaja, optužujući ustanike za napad sarinom, u kojem su ubijene stotine ljudi.

Izvor: RTS

Pogledajte još