Napad na Siriju i dalje moguć

Sekretar za odbranu SAD Čak Hejgel rekao je da da bi trebalo držati vojnu opciju i dalje otvorenom i da su uverili predsednika Baraka Obamu da su naše SAD spremne.

On je ponovio stav da Amerika nema nameru da povuče svoje ratne brodove iz Mediterana, ocenivši da je samo snažna pretnja upotrebom sile naterala Siriju da pristane na američko-ruski plan o hemijskom oružju.

Američki zvaničnici sekretarijata za odbranu rekli su za agenciju AFP da četiri vojna razarača, opremljeni tomahavk raketama, ostaju u istočnom Mediteranu, spremni da izvrše napad ako diplomatija ne da rezultate.

Hejgel je, zajedno sa načelnikom Generalštaba Vojske SAD, generalom Martinom Dempsijem, rekao da se razmatra mogućnost da Pentagon od Centralne obaveštajne agencije (CIA) preuzme naoružavanje sirijskih pobunjenika, što bi značilo i veću pomoć.

Rusija i SAD se, i pored dogovora iz Ženeve, ne slažu oko toga ko je izveo napad hemijskim oružjem 21. avgusta.

Zvanična Moskva kaže da je iz Sirije dobila nove dokaze koji ukazuju da pobunjenici stoje iza napada, dok je Barak Obama kazao da je nezamislivo da je neko sem režima u toj zemlji izveo napad.

B92

Pogledajte još