Tuča u slovačkom parlamentu (VIDEO)

Do tuče je došlo na izlaznim vratima sale kada su poslanici partije premijera pokušali da je uklone.

Tuča za koju opozicija tvrdi da je bila "podgrejana alkoholom" izbila je oko ponoći tokom maratonske debate oko glasanja o nepoverenju vladi premijera Fica, a video snimak objavili su slovački mediji, preneo je AP.

Opozicioni poslanici su postavili kartonsku figuru premijera, u prirodnoj veličini, ispred govornice kako bi ismejali Fica, pošto su premijer i poslanici iz njegove partije Smer-socijalna demokratija izašli iz sale nakon oko sat vremena debate.

Nekoliko sati kasnije, jedan poslanik Smera došao je kako bi uklonio figuru, što je podstaklo poslanika opozicije Igora Matoviča da uzvikne "Ostavi je, to je moja svojina".

Matovič je zatim potrčao za kolegom iz Smera i zadao prvi udarac, prema video snimku objavljenom na veb sajtu dnevnika SME.

Tuča se zatim proširila i nekoliko poslanika Smera udarili su Matovičevog kolegu Jozefa Viskupiča iz opozicione partije Obični ljudi.

"Pet poslanika Smera koji su me napali sinoć su očigledno bili pijani"
, rekao je Viskupič novinarima.

Fotografije flaša, uglavnom vina, objavili su brojni slovački mediji. Zvaničnici partije Smer su demantovali da su njihovi poslanici pili.

Opozicija je predložila glasanje o nepoverenju vladi premijera Fica, zbog njegove namere da u potpunosti preuzme kontrolu nad delom najvećeg proizvodjača gasa u zemlji SPP.

Opozicija smatra da će Fico gurnuti SPP dublje u dug, u pokušaju da zadrži niže cene kako bi privukao birače.

Analitičari navode da glasanje o nepoverenju Ficovoj vladi osudjeno na neuspeh s obzirom na većinu od 83 poslanika koju ima u parlamentu, koji broji 150 mesta.


B92

Pogledajte još