Nemačka: Srbija nije ispunila uslove za pregovore o članstvu u EU

Šokenhof, koji je bio vođa parlamentarnih delegacija u poseti Beogradu, kada je iz Berlina doneo i sedam famoznih uslova, i dalje čvrsto stoji na stanovištu da je potrebno još mnogo napora, da bi njegova država dala „zeleno svetlo“ za početak pristupnih pregovora.

"Sprovođenje sporazuma se odvija suviše sporo. Dragoceno vreme je izgubljeno rekonstrukcijom vlade u Beogradu i ostalim kašnjenjima, kao što je, na primer, predlog zakona o amnestiji na Kosovu. Imperativ je da obe strane učine korak više. Zato mi je potpuno nejasno zbog čega nova runda dijaloga još nije zakazana i što će sledeća eventualno biti održana tek posle lokalnih izbora 3. novembra", rekao je on za Novosti.

Po njegovim tvrdnjama, ima još mnogo otvorenih pitanja, "koje lideri obeju zemalja treba prethodno da reše".

On smatra da još nije vreme za pregovore sa EU jer se i dalje očekuje implementacija ključnih pitanja.

"Održavanje fer i slobodnih izbora 3. novembra je takođe deo toga. Beograd mora bolje da objasni narodu na severu Kosova koristi od procesa normalizacije", rekao je on.

"Kosovo mora da uradi više da bi se uspostavilo poverenje. Iznad svega, obe strane moraju da daju jasne odgovore, što je pre moguće, kako će se socijalna davanja države garantovati u budućnosti. Uspostavljanje kosovske policije mora da bude u potpunosti završeno do decembra, a do sada samo polovina potrebnih policajaca stoji na raspolaganju značajnom policijskom komandantu Nenadu Đuriću", kazao je Šokenhof.

Upitan šta je još kočnica, odgovorio je da je reorganizacija pravosuđa još u začetku i dramatično kasni.

"Kontroverze oko strukture sudstva moraju odmah da budu razjašnjene. Smatram da je zahtev za prvostepeni sud na severu Kosova nespojiv s postignutim sporazumima i da je politički veoma problematičan. Veoma je loš znak to što Beograd još nije spreman za uzajamnu pravnu asistenciju s Euleksom. Nema razloga za to, iako se zakon o amnestiji još ne primenjuje", kazao je on.

Izvor: Novosti

Pogledajte još