Obećao posao, uzeo novac i nestao

Nenad Radović iz Aleksinca, koji je u ime svog „bratanca iz Slovenije“ prikupljao dokumentaciju i po 54 evra, tvrdi da je i sam žrtva prevare, jer je rođak nestao. Niška policija je pokrenula istragu.

Aleksinčani Ivan Stošić (27), Nikola Ilić (33), Bojan Ljubenović (27) i Miloš Ignjatović (36) tvrde da je u pitanju bila „ponuda za posao koja se ne odbija“. Obećano ime je od osam do 16 evra po satu, u zavisnosti od kvalifikacija, uz obezbeđen smeštaj i dva obroka. Čak po 300 evra akontacije da ostave porodicama kada krenu. A tražili su im i konfekcijski broj, da bi dobili komforna radna odela.

- Početkom juna je krenula priča. Nije bilo oglasa, ali se sve brzo pročulo. Dokumentaciju i novac predavali smo u stanu Nenada Radovića u gradu. Tražili su da dostavimo potvrdu da nismo pod istragom niti osuđivani, kopije radne knjižice, kopije diplome i 54 evra - objašnjava Miloš Ignjatović ozbiljnu „proceduru“. Kaže da ga je sve to koštalo oko 200 evra jer je izvadio i pasoš. Dao je i otkaz, ali se gazda smilovao pa ga je vratio kada je propala priča. I mnogi drugi su dali otkaze. Ugovor je za početak glasio na tri meseca.

Aleksinčanima je rečeno da bi radili za nemačku građevinsku kompaniju „Majer grup“, ali preko podizvođača, firme iz Slovenije čiji je vlasnik bratanac Radovića.

- Imali smo sastanke u kafani „Leskovac“. Priča se pročula pa je bilo radnika i iz Pančeva, Leskovca, Jagodine, ukupno nas 320. Na sastanku 2. septembra, ali ni na sledećem, nedelju dana kasnije, niko se od budućih „poslodavaca“ nije pojavio - priča Ljubenović.

Radović ih poziva da im vrati dokumentaciju, ali onih 54 evra niko ne pominje. Nenad Radović kaže da je i sam žrtva, jer je verovao bratancu:

- Podneo sam krivičnu prijavu i ne mogu da iznosim detalje da ne bih ugrozio istragu. Mogu samo da kažem da sam zatečen i ne znam šta ću sa sobom. Nigde ne bežim, tu sam u stanu i čekam rasplet. Ne mogu da verujem da je moj bratanac imao loše namere, ali mi je čudno što mu se gubi svaki trag.

Radović kaže da je sav novac predao bratancu i da nema odakle da vrati.

Izvor: Novosti

Pogledajte još