Opozicija neće da protestuje sa DS, LDP ćuti

Protesti u Beogradu, koje je najavio zamenik predsednika DS Bojan Pajtić, mogli bi da budu pravi test za ujedinjenje opozicije u Srbiji. Ipak, sudeći po podršci Draganu Đilasu u trenutku najavljivanja njegove smene, šanse za to su veoma male.

U LDP-u, koji u ovom trenutku jedini nudi saradnju DS, juče nisu hteli da odgovore da li će podržati šetnju za demokrate.

"Narednih dana imaćemo s njima razgovore oko inicijative koja ima za cilj formulisanje jasne alternative sadašnjoj vlasti,"
kratko je rekao Mladen Bašić, član Predsedništva LDP.

Zoran Živković, predsednik Nove stranke, navodi za Blic da nije pozvan na najavljene proteste, ali da bi njegov odgovor svakako bio „ne“.

"DS je utemeljenje za svoju ideju video u protestima iz 1996. i 2000, a kontekst nije isti. Oni su bili posledica izborne krađe. Ovo što se sada dešava nije lepa strana demokratije, ali nije razlog ni za izlazak na ulice"
kaže Živković i ističe da ni on nije zadovoljan radom beogradske vlasti.

Iako su s Bojanom Pajtićem najavili koaliciju u Vrbasu, URS nema nameru da u Beogradu podrži Đilasa.

"Mi smatramo da on nije na dobar način vodio Beograd. To će stranka imati u vidu ako i kada bude odlučivala o učešću na protestima,"
navodi Marko Selaković, portparol URS.

Od koalicionih partnera u Beogradu demokrate imaju podršku još jedino od Rasima Ljajića, čija je stranka SDPS na listi DS, ali ni on neće podržati protest.

"Ukoliko dođe do promene vlasti u prestonici, mi odlazimo u opoziciju," rekao je Rasim Ljajić za „Blic“.

SPS i SNS bez dogovora

Lideri SNS i SPS Aleksandar Vučić i Ivica Dačić još nisu postigli dogovor o načinu na koji će biti smenjen Dragan Đilas. Mada su šanse za to male, nije isključeno da do promene vlasti u Beogradu ne dođe na narednoj sednici koja će biti održana 24. septembra.
Najrealnija opcija i dalje je uvođenje prinudne uprave u Beogradu, jer PUPS za sada ne podržava prekompoziciju vlasti. Milan Krkobabić, zamenik predsednika stranke, izjavio je za „Nedeljnik“ da su „izbori jedino pošteno rešenje“.

"Nećemo trpeti pritiske PUPS-a koji je učestvovao u promeni vlasti u čak 103 opštine u Srbiji," reagovao je Aleksandar Jovićić, šef SNS u beogradskoj skupštini.

Izvor: BLIC

Pogledajte još