Kako da nastavite dalje posle razvoda ... ?

Pružite sebi vreme da se rane zacele

Da je potrebno vreme da se nastavi dalje posle razvoda, nije nikakva tajna. Što je duže brak trajao, toliko će bol biti veća. Biće vam neophodno vreme da sastavite delove svog života i srca, zato nemojte biti stroge prema sebi što vam treba toliko vremena da se izborite sa takvim promenama u životu. Ukoliko je to moguće, idite na odmor. Odlazak od kuće u kojoj ste živeli kao par će nostalgiju držati na odstojanju.

Potražite pomoć psihologa

Postoji pet stadijuma tuge kroz koje treba da prođete kako bi vam bilo lakše i najbolje je da kroz njih ne prolazite sami. Psiholog koji ima iskustva sa ženama koje su prošle kroz razvod, davaće vam savete, pored toga što će vam prepisati koje vežbe da radite kako biste se lakše izborili sa tugom. Što je najvažnije, on ili ona će vas sve vreme slušati bez osuđivanja. Na taj način ćete zaista moći da razgovarate o svojim osećanjima i da izbacite iz sebe sav bes, bol i tugu.

Ukoliko imate decu, pomozite im da razumeju

Kao majka, ne samo da ćete morati da se nosite sa svojom tugom, već i sa bolom kroz koji vaša deca prolaze, naročito ako razvod nije bio prijateljski. Ukoliko je bila bitka za starateljstvo ili je razvod postao ružan, vaše dete, ili deca, mogu biti emocionalno traumatizovana. Objasnite im zašto je došlo do razvoda i ohrabrite ih da postavljaju pitanja i pričaju o tome kako se osećaju.

Ne krivite sebe

Ukoliko niste prevarili partnera bez razloga, nema apsolutno nikakve potrebe da krivite sebe za poništavanje braka. Ako otkrijete da ste zaista krivi, umesto da krivite, pokušajte da poboljšate sebe. Prepuštanje krivici u dužem periodu je i fizički i emocionalno nezdravo za vas, naročito ako ste bili žrtva bilo kakvog nasilja.

Provodite vreme sa ljudima

Prijatelji, roditelji, rođaci - morate imati podršku koja će vam pomoći u ovom teškom periodu života. Poverite se najboljem prijatelju ili samo gledajte televiziju sa roditeljima. Provođenje vremena s drugima će vam pomoći da se izborite sa samoćom koju osećate nakon razvoda. Važno je da ne budete zatvoreni u stanu ili kući. Ako osetite da je vaša odluka za razvod izazvala osuđivanje od strane prijatelja, potražite nove prijatelje tako što ćete izabrati hobi koji podrazumeva interakciju sa drugim ljudima.

Izvor: B92

Pogledajte još