Turci zainteresovani za izgradnju puteva u Srbiji

Turska kompanija naročito je zainteresovana za javno-privatno parnterstvo i koncesije, rečeno je u Vladi Srbije na sastanku ministra saobraćaja Aleksandra Antića i delegacije te kompanije.

Douš grupa je jedan od od najvećih poslovnih konglomerata u Turskoj koja je, izmedju ostalog, aktivna i u oblasti saobraćajne infrastrukture, objavljeno je na sajtu Ministarstva saobraćaja.

Šef turske delegacije Burak Talu je, na sastanku 17. septembra, upoznao ministra Antića sa osnovnim aktivnostima te grupe u Turskoj, Rusiji, Hrvatskoj, Grčkoj, Kazakhstanu, Kini, Rumuniji i Bugarskoj.

Takođe, Talu je upoznao Antića o mogućim modalitetima saradnje i načinima finansiranja.

Interes ove grupe je da bude prisutna u Srbiji u oblasti izgradnje putne infrastrukture, rečeno je na sastanku.

Imajući u vidu visoki stepen zaduženosti Srbije prema međunarodnim finansijskim institucijama, Talu je kao moguće modalitete za saradnju predložio javno privatno partnerstvo i koncesije.

Ministar je tim povodom predložio pokretanje inicijative za dopunu postojećeg Sporazuma o ekonomskoj saradnji između Srbije i Turske, čime bi se stvorili uslovi za uspešniju saradnju srpskih i turskih kompanija, a time i zajednički nastup na izgradnji značajnih infrastrukturnih projekata, pre svega putne infrastrukture.

Antić je upoznao tursku delegaciju sa strateškim projektima u oblasti putne infrastrukture, sa projektima koji su u toku, kao i onima za koje ce tek biti raspisani tenderi.

Ministar je izrazio zadovoljstvo što je ovako velika kompanija zainteresovana za saradnju sa Srbijom i siguran je da će u najskorije vreme doći do susreta eksperata koji će konkretizovati realizaciju zajedničkih projekata.

Sastanku su prisustvovali i direktor Koridora Srbije Dmitar Djurović i v.d. generalnog direktora Puteva Srbije Zoran Drobnjak.

Predstavnici "Douš grupe" su izrazili zainteresovanost i da ulažu u Beograd.

Izvor: b92

Pogledajte još