Umro bokser koji je slomio vilicu Muhamedu Aliju

Njegov sin Ken Norton Mlađi, koji je trener Sijetl Sihoksa u ligi američkog fudbala, rekao je da je bivši bokserski šampion juče umro u domu za negu starijih lica.

Norton je poslednjih godina bio u teškom zdravstvenom stanju, posle serije moždanih udara.

"Borio se dve godine. Siguran sam da je sada u raju, sa ostalim velikim bokserima. Voleo bih da čujem njihove razgovore", rekao je Alijev bivši menadžer Džin Kilroj.

Norton se 1973. godine u San Dijegu borio protiv Muhameda Alija i niko mu nije davao velike šanse za pobedu. Njegov stil i taktika zbunili su Alija, koji je boksovao uz velike bolove, pošto mu je Norton slomio vilicu u početnim rundama.

Norton je tada pobedio podeljenom odlukom sudija.

Pre toga, Ali je izgubio samo od Džoa Frejzera 1971. godine.

"Ali je mislio da će to biti laka borba. Ali, Norton je bio neuobičajen bokser. Umesto da udarce zadaje odozgo, kao većina boksera, on je spuštao ruku i zadavao kratke direkte", rekao je Kilroj.

Kilroj je dodao da je Norton posle borbe posetio Alija u bolnici i da ga je Ali pohvalio, rekavši da je veliki borac i da više nikada neće da boksuje protiv njega.

Oni su nakon toga boksovali još dva meča, u kojima je Ali pobedio podeljenim odlukama sudija. Poslednji meč boksovali su 1976. godine u Njujorku na stadionu Jenkija, u noći kada je policija štrajkovala i kada su se mnogi u publici brinuli za svoju bezbednost.

Kilroj je rekao da između Alijem i Nortonom nikada nije bilo mržnje i da su tokom godina postali dobri prijatelji, ali da je Norton uvek verovao da je pobedio u sva tri meča.

Norton je osvojio titulu svetskog šampiona u teškoj kategoriji u WBC verziji pobedom protiv Džimija Janga, 1977. godine. On je tokom karijere nosio nadimke "Crni Herkul" i "Razbijač vilice".

Beta

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.