Siva zona: Zbog skupljeg duvana sve više kupuju preko neta

Kako pišu "Novosti", prema poslednjim podacima Ministarstva finansija prihod od akciza u avgustu bio značajno niži nego u julu i iznosio je 11,6 milijardi dinara.

Deo razloga nižih prihoda je i nelegalna prodaja, a u borbi protiv nje tri inspekcije su u proteklih osam meseci zaplenile skoro tonu rezanog duvana.

Sektor tržišne inspekcije je u saradnji sa poreskom i komunalnom policijom sproveo 1.946 provera na pijacama i javnim površinama širom Srbije, a u 532 slučaja „otkriven“ je švercovan duvan. Oduzeto je 870 kilograma rezanog duvana, 3.550 pakovanja cigaret papira, 133 mašinice za uvijanje i 248 paklica cigareta.

"Inspektori su zatekli 173 osobe koje se neovlašćeno bave trgovinom rezanog duvana i prateće opreme. U 286 slučajeva je roba bila napuštena. Protiv osoba koje su neovlašćeno obavljale promet rezanog duvana su podnete prekršajne prijave. Predviđene kazne su od 50.000 do 150.000 dinara, a izriče ih nadležni sud",
navodi Dragan Macura, načelnik Odeljenja za opšti nadzor u Sektoru tržišne inspekcije.

Macura napominje da je cilj sprovođenja kontrola nadzor primene zakona u oblasti prometa ovih proizvoda sa aspekta nadležnosti tržišne inspekcije, kao i sprečavanje sive ekonomije i nelegalnog rada.

Da i dalje ima mnogo trgovine u sivoj zoni, pokazuju i poslednji podaci Ministarstva finansija, po kojima je prihod od akciza u avgustu bio značajno niži nego u julu i iznosio je 11,6 milijardi dinara.

"Visoka naplata akciza na duvanske prerađevine u prethodna dva meseca uzrokovana je utvrđivanjem nove minimalne visine akcize na duvanske proizvode u julu, u skladu sa zakonom", navode u Ministarstvu finansija.

"Uobičajeno je da se u periodu pre utvrđivanja novih, viših iznosa akciza povećava obim uvoza i proizvodnje cigareta, što se reflektuje na naplatu akciza. Julski prihodi od akciza na duvan su, takođe, niži zbog kalendarskog efekta, odnosno zbog uplate dela avgustovskih akciza u septembru."

Rezanog duvana u „sivoj“ zoni ima sve više otkako su cigarete u nekoliko navrata poskupljivale.

Po računici pušača i prodavaca, motanje zlatnog lista je trostruka ušteda. Duvan se na pijacama u Srbiji, zavisno od kvaliteta i jačine, može kupiti po ceni od 1.200 do 4.000 dinara za kilogram, što je dovoljno za najmanje tri boksa. Ako se uračunaju i troškovi za duvan i papiriće, ispada da boks cigareta koje pušači sami naprave košta od 500 do najviše 1.500 dinara.

Pušačima se zato isplati kupovina rezanog duvana, ali je njegova sve veća upotreba smanjila legalnu prodaju i potrošnju cigareta, a samim tim i prihode u republičkoj kasi.

Prvi put je ove godine kontrolisana i elektronska trgovina rezanim duvanom.

"Provereno je šest domena na kojima se oglašavala ovakva prodaja i ugašeno je 76 oglasa. U većini slučajeva su ovlašćeni registri, kao i vlasnici internet-domena, pokazali visok nivo saradnje i postupajući u skladu sa čl. 18 Zakona o elektronskoj trgovini, odmah nakon saznanja da se radi o nedopuštenom oglašavanju, uklonili su sve oglasne poruke", kaže Macura.

Izvor: Novosti, B92

Pogledajte još