Jovanović: Ne u koaliciju zbog gušće čorbe

Gostujući u Kažiprstu B92, Jovanović je, govoreći o inicjativi LDP o organizovanju opozicije u Beogradu, rekao da njegova stranka DS-u nije dužna ništa, niti joj šta nudi, već je delovanje LDP usmereno na odgovore na potrebe države i društva.

„Sve ono što smo radili godinama unazad nas je dovelo do zaključka da je došlo vreme za unutrašnje reforme, transformacije koje bi pratile sazrevanje stranke kao što je LDP, što je zapravo preduslov ulaska stranke u fazu u koju bi iz pozicije nekog ko veoma uspešno komentariše političke događaje i ukazuje na kurs zemlje u nekog ko bi imao sposobnost da tu zemlju vodi“, kazao je on.

Na pitanje šta LDP pozivom na udruživanje opozicije nudi DS, on kaže: „Mi DS ne nudimo ništa, niti bilo šta zauzvrat očekujemo. Ključno pitanje za nas u LDP je na koji način mi možemo stići do onih ljudi koji su ostali bez snage da se da se aktivno angažuju u političkom životu, koji su svoju energiju potrošili, koji su sa više ili manje razloga ili više ili manje opravdanja u sve aktere na političkoj sceni razočarani.“

Na pitanje po čemu se inicijativa LDP-a da se opozicija ujedini razlikuje od pokreta Preokret koji je nastao pred prošle parlamentarne izbore, Jovanović kaže da današnja inicijativa nije isto što i Preokret, jer je on bio odgovor na tadašnje stanje u kom se nalazila država, odnosno na stanje pred izbore, "kada je čitava država, osim nas, nasukala Srbe na kosovske barikade, a zemlju konfrontirala sa EU".

„Odgovor na potrebe građana u ovom trenutku je formulisanje jasnog programa koji bi dao odgovor na pitanja, ne kako ćemo mi videti leđa Dačiću i Vučiću, nego šta ćemo sa zemljom koja je toliko nemoćna da nam se raspada pred očima“
, istakao je Jovanović.

O tome šta LDP konkretno predlaže, lider te partije kaže da LDP ima jasne ideje o kojima razgovara unutar partije, ali i sa onima s kojima bi te ideje mogle da se realizuju.

„Prvi korak je programski dogovor, ali ne o nama kao partijama, već dogovor o onim problemima na koje vladajuća koalicija ne odgovara ili sa više ili manje uspeha pokušava da odgovori trošeći energiju ovog društva koje ionako više nema“, kaže Jovanović i dodaje da je glavna karakteristika sadašnje vlasti da samo kritikuje one koji su bili pre njih na vlasti.

„Ali je to neodgovorno za svakoga ko razmišlja o budućnosti ove zemlje. Dakle, prvi korak koji moramo napraviti je sposobnost da sednemo i da vidimo da li mi imamo snage da iskoračimo iz onog prostora u kom se stranke kreću godinama“, rekao je Jovanović.

Na pitanje ima li snage da se sedne i razgovara, kao i da li će se danas sastati sa potpredsednikom DS i vojvođanskim premijerom Bojanom Pajtićem, on kaže: „Nismo mi u Siriji pa da je vest da sam ja razgovarao sa Pajtićem. S njim sam se sreo toliko puta da to uopšte u normalnoj zemlji ne bi bila vest.“

On je rekao da će razgovarati sa svima s kojima želi da se dogovori oko načina zajedničkog rada na poslu koji na kraju ne bi bio otužno političko pozorište.

„Koalicije su same sebi svrha. One nisu uverljiv odgovor na problem ovog društva. Za mene je koalicija potrošen način političkog organizovanja, normalan i karakterističan za neka druga društva, ali je u Srbiji do te mere deformisan da se iz koalicije jedino može izvesti zaključak da se tamo nalaze stranke na gomili koje same, iz jednog ili drugog razloga, imaju više ili manje opravdan strah od izbornog rezultata“
, kazao je Jovanović.

Na pitanje da li to znači da ako budu izbori u Beogradu, LDP neće biti u koaliciji sa DS-om, on napominje da nema smisla izlaziti pred Beograđane sa idejom „Evo nudimo mene i Đilasa“, pa da to bude bolje od prethodnih ponuda.

Ono što treba, umesto toga, uraditi je da se vidi šta je to što Beograđanima može da se ponudi, smatra Jovanović i dodaje da to podrazumeva nove projekte, ideje ali i stav da će posle jedne vlasti doći druga, jer je to normalno.

„Ne dolazi u obzir bilo kakva koalicija koja bi u svom osnovu imala potrebu da stranke budu zajedno samo da bi čorba bila gušća. Ali, ako naša saradnja na nivou Beograda i izbora, koji bi bili logičan odgovor na ovo mrcvarenje grada koje predugo traje, bude uverljiv dokaz naše ozbiljnosti i spremnosti da na drugačiji način sarađujemo i radimo kako bi sutra to mogli da ponudimo i na višem nivou, republičkom, onda smo mi za tako nešto spremni i tu je najmanje važan procenat-dva više“, zaključio je on.

Upitan da li će učestvovati u eventualnim protestima Demokratske stranke ako bude inicirana smena gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa, Jovanović je rekao da protest još nije zakazan, da nema dilemu da treba pomoći Beograđanima i da će o tome razgovarati sa DS-om. "Ne bih želeo da se problemi rešavaju na ulicama već na normalan način kao u svim drugim zemljama", rekao je Jovanović.

Na pitanje kako komentariše predlog dela javnosti da političari ne bi trebalo da se bave biznisom, Jovanović je rekao da se ponaša u skladu sa zakonom i da "nije sramota raditi već krasti". "Svako ko radi sa mnom zna da sam ja 24 sata u politici i moja je prednost što niko ne može da me kupi", rekao je Jovanović i dodao da mogućnost za sukob interesa uvek postoji, ali da o tome treba da se staraju institucije.

"Letujem tamo gde letuje 300.000 Srba ove godine, to su neozbiljne teme, ključno je pitanje da li radim svoj posao ili ne"
, rekao je Jovanović i dodao da bi odricanje od biznisa bilo nepravedno prema njegovoj porodici.

Izvor: B92

Pogledajte još