Pahomije za čast ubira 210 000 dinara

Isti list piše i da je svojoj sestri, monahinji Pavli, obezbedio mesečnu zaradu 90.000 dinara.

Prema dokumentima do kojih su došle "Vranjske", Pahomije je tokom 2011. godine na ime "materijalnih prinadležnosti" na ruke s eparhijske blagajne dobio oko 30.000 evra.

Mirko Đorđević, crkveni analitičar, kaže da vladike pored visokih plata imaju skupocene automobile i šofere i da je to posledica sprege između struktura moći u državi i crkvi.

"Osim zvaničnih plata, sveštenici za svoje usluge dobijaju novac, a cenovnik je po principu “što više date, manje ćete crveneti”. Pored plate koju dobijaju od Eparhijskog odbora, obavljaju i druge dužnosti, pa je tako vladika Porfirije i predsednik Republičke radio-difuzne agencije. To je sukob interesa, jer crkva dobija velike subvencije od države. Plate, daleko veće od predsednika republike, koja je 114.000 dinara, neprimerene su", kaže Đorđević.

Ubiranje redovnog poreza od sveštenika iz 100 parohija, donacije vernika i zarada od izdavaštva, odnosno prodaje knjiga, crkvenih kalendara i drugih publikacija osnovni su izvori prihoda Eparhije valjevske na osnovu kojih episkop valjevski Milutin prima platu.

Za episkopa mileševskog Filareta važi da je jedan od finansijera pokreta "Dveri", a iznose se i optužbe za malverzacije sa humanitarnom pomoći u organizaciji SPC "Čovekoljublje".

Takođe planira da gradi hotel u Pribojskoj banji. Vladika Porfirije, episkop Bački, osim što je predsednik RRA, i koordinator je SPC sa Vojskom Srbije i potpredsednik Humanitarnog fonda Privrednik, piše Blic.

Izvor: b92

Pogledajte još