Pored ostalih dažbina, roditelji osnovaca plaćaju i po 100 dinara za informisanje

Ovo nije usamljen slučaj, jer novac traže i u drugim školama, dok direktori obrazovnih ustanova kažu da uplate nisu obavezne te da je reč o dobroj volji roditelja.

"Već sam navikao na brojna izdvajanja, sa svakim početkom školske godine, ali 100 dinara za informisanje roditelja", priča Ljubinko Dejanović.

Direktor Osnovne škole “Žarko Zrenjanin” Žarko Mušicki objašnjava da stavke koje nezadovoljni roditelj navodi ne mora da plaća, te da je reč o dobroj volji roditelja koji mogu da pomognu i poboljšaju rad obrazovne ustanove. Predsednik Aktiva direktora osnovnih škola Svetozar Kozarov kaže da je u toku održavanje sastanaka u svim školama na kojima se odlučuje da li će roditelji plaćati dodatne stavke, te da je takva praksa bila i prethodnih godina.

"Sa 250 dinara biće obogaćen fond knjiga u biblioteci. Roditelji plaćaju članstvo u Crvenom krstu, a škola na taj način može od njih da traži besplatne knjige za decu koja su u lošoj materijalnoj situaciji"
, kaže Kozarov.

Dečji savez postoji godinam, a to udruženje aktivno radi na osmišljavanju i unapređvanju vannastavnih aktivnosti. Preostalih 100 dinara koje roditelji plaćaju pokriva troškove papira i slanja ocena poštom.

Izovor: 24sata

Pogledajte još