Ilić: Građevinske dozvole za 30 dana

On je za "Politiku" rekao i da će se tražiti smene odgovornih gde ne bude tako, jer se uzalud menjaju i donose novi zakoni kada administracija po gradovima ostaje ista.

Tekst zakona o planiranju i izgradnji koji će se od 30. septembra naći na javnoj rapravi predvidja da se građevnske dozvole dobijaju na jednom šalteru i biće besplatne u startu, navodi list.

"Politika" dodaje da će se naknada za uređenje građevinskog zemljišta, kao najskuplja stavka pri zidanju, plaćati tek pri dobijanju upotrebne dozvole.

Ministar Ilić je rekao da pitanje konverzije prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu, koja je zakočila investicije u Srbiji - još nije rešeno, ali je objasnio da će vlasnici privatizovanih, preduzeća kupljenih iz stečaja i investitori koji su zemljište svojevremeno dobili besplatno, a ništa nisu sagradili - morati da plate konverziju.

Ilić kaže da su predložene tri varijante, a posle javne rasprave biće odabrana najbolja.

"Jedan predlog je da se konverzija plaća preko poreza na dobit. Na primer ako ste u privatizaciji jeftino kupili poljoprivrednu zadrugu, kao što je bilo u Kaću, i zaradili 300 miliona evra na prevođenju građevinskog zemljišta, morate da platite ekstra porez. To je najregularnije i najčestitije. Druga mogućnost je da se procenama veštaka određuje vrednost zemljišta. Mi u ministarstvu nismo za to, jer je taj model već postojao u Dulićevom zakonu i nije se dobro pokazao. Treća je da se odloženo plaća zakup, ali je problem kako će stranci to razumeti", objašnjava Ilić.

Na pitanje zašto Kinezi nisu počeli da grade autoput od Obrenovca do Ljiga, koji je najavljivan za sredinu avgusta ministar kaže da su oni spremni i da će početi onog časa kada se iz budžeta uplati naših 10 odsto ugovorene cene.

Na pitanje kako će se naći taj novac, Ilić kaže da bi taj avans trebalo da se obezbedi iz kredita koji se očekuje od Emirata.

"Kinezi su došli. Njihov inženjerintg je tu. Dovoze opremu i pripremaju se. Preko zime mogu da rade tunele", kaže ministar.

Povodom hrasta kod Savinca koji nije uzet u obzir kad je rađen projekat za autoput Ljig-Požega Ilić kaže da nije postojala nikakva obaveza da se hrast uzme u obzir.

"Niko ga nije prijavio i vlasnici su ga naplatili. To je naša dobra volja što smo pomerili trasu da ostane. Međutim, stručnjaci kažu da je hrast u lošem stanju i da neće dugo opstati".

Ilić objašnjava da je napravljen idejni projekat kako da autoput zaobiđe hrast.

"Pomerićemo jedan stub 20 centimetara, drugi 40, a najviše pomeranje biće 1,80 metara. Ali, srećom, ti stubovi nisu još izliveni, pa njihovo pomeranje neće ništa koštati. Jedino što ćemo morati dodatno da platimo jeste pasarela koja može da košta najviše 100.000 evra i koja treba da zaštiti autoput od padanja grana", rekao je Ilić

Izvor: b92

Pogledajte još