Amerikanci hoće veći Fiat "500"

Razlog za to je različito viđenje "Cinquecentoa" u budućnosti u SAD i Evropi. I dok Evropljani prosto obožavaju malenog "Fiata", dotle američka automobilska filozofija nalaže da ovakvi automobili prosto moraju porasti u svim pravcima ukoliko i dalje žele da osvajaju srca kupaca.

Većina analitičara, pa verovatno i sami zaposleni u "Fiatu", nisu ni slutili da će se "500" bolje prodavati u Americi, nego u matičnoj Italiji. Brojke kažu da je italijanski proizvođač na tržište Amerike plasirao 43.772 primerka, dok je u Italiji prodato 42.919 vozila sa ovom oznakom, što je veliko iznenađenje.

Nije nikakva tajna da "Fiat" već dugo želi da se uspešno vrati na američko tržište i da su povratne informacije iz tog dela sveta od velike važnosti. Međutim, ostaje pitanje šta će se dogoditi sa prodajom novog "Fiata 500" u Evropi ukoliko njegove dimenzije budu zadovoljavale ukuse američkih kupaca, jer je ovaj model drugi po prodaji u "Fiatovoj" gami, odmah iza modela "Panda".

Kompromis bi mogao da bude pronađen u činjenici da se "Cinquecento" za evropsko tržište proizvodi u Poljskoj, što bi moglo osloboditi proizvodne kapacitete u Meksiku, koji bi mogli preuzeti ulogu proizvodnje modela za američko tržište, koji bi, prema nekim najavama, trebalo da zameni legendarni model "Punto".

Izvor: Blic

Pogledajte još