Prokuplje:Zatvorena narodna kuhinja

Sekretar Crvenog krsta u Prokuplju Dušica Dinić tvrdi da je ova organizacija prinuđena da obustavi deljenje hrane jer lokalna samouprava ne želi da ispoštuje dinamiku transfera novca Crvenom krstu, iako su oni budzetski korisnici i sredstva ranije planirana.

"Više puta smo ukazivali i slali dopise predsedniku opštine i nadležnim institucijama da nam se isplate sredstva koja su inače predviđena budžetom opštine za 2013. godinu. Uvek smo nailazili na zatvorena vrata i sada smo došli u situaciju da više ne možemo da funkcionišemo", rekla je za Tanjug Dušica Dinić.

Ona naglašava da su predviđena budžetska sredstva za ovu godinu 4, 5 miliona dinara, a da je iz budžeta prebačeno za prvih devet meseci svega 478. 000 dinara, ili oko 10 odsto.

"Briga o socijalno ugroženim ljudima ne može da bude briga samo Crvenog krsta. Pre sedam godina smo se izborili da dobijemo Narodnu kuhinju kao vid socijalne zaštite, ali smo dovedeni u situaciju da je sada zatvorimo. Našim korisnicima je ovo bio jedini obrok dnevno i sada ostaju i bez toga i to u periodu kada nailazi zima i sve i da hoće, oni nemaju gde da zarade. Mnogi od njih će završiti na ulici, a hranu tražiti po kontejnerima", ističe sekretar Crvenog krsta.

Predsednik opštine Prokuplje, Ljubiša Đurković tvrdi da je došlo do nesporazuma i loše komunikacije između Crvenog krsta u Prokuplju i nadležnih lokalnih službi, te da će već od 1. oktobra kuhinja nastaviti sa radom.

"Obavestili smo nadležne u Crvenom krstu da podnesu zvaničan zahtev lokalnoj samoupravi i da će im nakon toga odredjena sredstva biti prebačena kako bi se već početkom meseca ponovo aktivirao rad narodne kuhinje",“ pojašnjava predsednik Đurković.

Izvor: b92

Pogledajte još