Srbija među 32 zemlje u trci za organizaciju EP 2020.

Zamisao Uefe je da se utakmice grupne faze i četvrtinalni mečevi Evropskog prvenstva 2020. godine igraju u 12 gradova, a da 13. grad bude domaćin polufinala i finala.

Kako je saopšteno sa kongresa Uefe u Dubrovniku, za domaćina EP kandidovali su se gradovi: Beograd (Srbija), Jerevan (Jermenija), Baku (Azerbejdžan), Minsk (Belorusija), Brisel (Belgija), Sofija (Bugarska), Zagreb (Hrvatska), Prag (Češka), Kopenhagen (Danska), London (Engleska), Helsinki (Finska), Lion (Francuska), Skoplje (Makedonija) i Minhen (Nemačka).

Takođe, kandidovali su se i Atina (Grčka), Budimpešta (Mađarska), Jerusalim (Izrael), Rim i Milano (Italija), Astana (Kazahstan), Amsterdam (Holandija), Varšava i Horžov (Poljska), Lisabon i Porto (Portugal), Dablin (Irska) i Bukurešt (Rumunija).

Među kandidatima su i Sankt Peterburg (Rusija), Glazgov (Škotska), Madrid, Barselona, Bilbao, Valensija (Španija), Solna (Švedska), Bazel (Švajcarska), Istanbul (Turska), Kijev, Donjeck (Ukrajina) I Kardif (Vels).

"Veoma smo ponosni velikim interesovanjem fudbalskih saveza, pošto više od polovine članica Uefe žele da budu domaćini utakmica Evropskog prvenstva 2020. godine. Takmičenje će biti velika proslava fudbala širom evropskog kontinenta", rekao je predsednik Uefa Mišel Platini.

Svakom Savezu koji se prijavio biće dozvoljeno da predstavi dve kandidature - za grupnu fazu takmičenja i kandidaturu za organizaciju polufinalnih i finalne utakmice na turniru. Kandidati imaju pravo da promene provobitno prijavljeni grad, ali konačnu dokumentaciju moraju da predaju do 25. aprila 2014. godine.

Izvršni komitet Uefa konačnu odluku o domaćinima Evropskog prvenstva 2020. godine saopštiće 25. septembra 2014. godine.

Beta

Pogledajte još