Vučić zbog zdravlja nije došao na Beogradski bezbednosni forum

Učesnicima skupa danas bi trebalo da se obrate prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije Branko Ružić, šefica pregovaračkog tima sa EU Tanja Miščević, kao i šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak.

Glavne teme drugog dana foruma biće Evropske integracije, izgradnja države i bezbednosni izazovi, kao i konsekutivno predsedavanje Švajcarske i Srbije OEBS-om, a biće održano i više debata na različite teme poput uticaja odnosa Beograda i Prištine na stabilnost Balkana, politike EU prema zemljama Mediterana, medjunacionalnog pomirenja i drugih.

Forum se ove godine održava pod nazivom "Da li je država u procesu (de)konstrukcije? Rizici i odgovori sa Balkana i šire" i trajaće tri dana, a u njegovoj organizaciji učestvuju Evropski pokret u Srbiji, Beogradski fond za političku izuzetnost i Beogradski centar za bezbednosnu politiku. Konferencija je počela juče akademskim skupom na temu transformacije države i profesija u medjunarodnoj bezbednosti.

Sutrašnji, poslednji dan konferencije, biće posvećen perspektivi Balkana, a na panelima će biti reči o energetskoj bezbednosti u jugoistočnoj Evropi, bezbednosti na Kosovu, korupciji, kao i izazovima NATO alijanse.

Kako je uoči foruma za Tanjug rekla predsednica Fonda za političku izuzetnost Sonja Liht, biće organizovano 12 manjih sesija, od kojih dve posvećene Kosovu, a one će se baviti "nizom vrlo zanimljivih pitanja" - od pitanja bezbednosti Zapadnog Balkana do bezbednosti u sajber prostoru".

Generalni sekretar Evropskog pokreta u Srbiji Maja Bobić istakla je da cilj Foruma da se uhvati korak sa aktuelnim temama i edukuje srpska stručna i politička javnost o aktuelnim temama i modernim izazovima i da se da doprinos izgradnji globalne bezbednosne zajednice.

Prema njenim rečima, skup se održava sa dvostrukim ciljem. "S jedne strane cilj je da se trenutno aktuelna pitanja međunarodnih odnosa i spoljne politike i globalne bezbednosti dovedu u Srbiju i region. S druge strane, reč je o nastojanju da se ojača bezbednosna zajednica, razumevanje i komunikacija izmedju država i gradjana Balkana, kao i da se Balkan predstavi kao jedna uspešna priča, ili barem kao uspešna priča u nastanku nakon svih problema koji su bili karakteristični za ovaj region", rekla je Bobić.

Izvor; B92, agencije

Pogledajte još