Evropska centralna banka zaposliće hiljadu inspektora evrozone

Mehanizam za jedinstvenu superviziju 6.000 banaka evrozone o kome se pregovara već tri godine uskoro će postati realnost, preneo je francuski list Figaro.

Evropski parlament dao je 12. septembra izglasao tekst o radu mehanizma a čiji su potpisnici ministri finasija i Evropski savet šefova država i vlada EU.

Sledeće nedelje u Službinom glasniku EU kao i na sajtu Evropske centralne banke (ECB) biće objavljen oglas o kandidaturi za predsednika i zamenika predsednika ove nove institucije koja će biti pod pokroviteljstvom (BCE).

Predsednik ECB prvi je pozdravio odluku Parlamenta rečima: "Ovaj dan predstavlja značajnu etapu za formiranje bankarske unije".

ECB već meseci radi na regrutovanju hiljadu stručnjaka, od kojih 700 kontrolora, a koji će poceti sa radom 2014.

"Pregledali smo veliki broj CV zaposlenih u bankarskim nadzornim nacionalnim organima, i već smo našli oko stotinu dobrih kandidata", objašnjavaju nadležni iz Frankufurta.

Nadzor finasijskih ustanova je pre svega svojevrsna industrija radne snage. U Parizu, ACP, pod pokroviteljstvom centralne banke Francuske nadzire banke i osiguravajuća društva i zapošljava oko 1.000 ljudi.

U SAD Finasijska korporacija za osiguranje depozita (FDCI), po čijem modelu je napravljen evropski nadzorni mehanizam, zaposleno je više od 4.500 ljudi.

Jedinstveni evropski mehanizam, medjutim, neće biti takvih razmera, jer će postojeći kontrolni organi na nacionalnom nivou nastaviti i dalje da nadziru svoje male banke ali koje koje će ući u jedinstveni sistem za čiji nadzor je zadužen evropski mehanizam.

Evropska centralna banka namerava da iznajmi u Frankfurtu oko 200 poslovnih prostora za kanceleraje od 1. novembra, jer svih 1000 bankarskih kontrolora neće moći da bude smešteno u dve kule koje treba da budu otvorene naredne godine.

Evropski savet odlučiće ko će biti na čelu tog važnog nadzornog organa, koji je jedan od tri stubova Bankarske unije.

Izovr: Blic

Pogledajte još