Istine i zablude iza jedne od najpoznatijih fotografija u istoriji (VIDEO)

Reč je o dokumentarcu "Men at Lunch" koji istražuje misteriju iza jedne od najprepoznatljivijih fotografija dvadesetog veka. Radi se o fotografiji jedanaestorice radnika koji sede na čeličnoj gredi stotinama metara iznad Menhetna.

Više od 80 godina, od vremena kada je snimljena (1932.), pa sve do trenutka kada su braća Šon i Imon O Kalijan naišla na kopiju fotografije u jednom pabu na zapadu Irske 2009., fotografija je prihvaćena kao ilustracija nastanka modernog Nju Jorka.

Ali, tada su čuli i glasine da se meštani gradića u kojem se nalazio pab, Soni Glin i Meti O'Šagnesi, nalaze na spomenutoj fotografiji, a nakon toga, shvatili su i da se malo toga zna o legendarnoj fotografiji.

Za početak, mnogi misle kako je reč o izgradnji Empajer Stejt Bildinga, ali u stvarnosti, reč je o Rokfeler Centru. Nije poznato ni ime fotografa. Godinama se pogrešno pretpostavljalo kako je za sliku zaslužan poznati fotograf Lusi Hine.

Danas, četiri godine kasnije, Šon i Imon i dalje pokušavaju da utvrde identitet muškaraca na slici. Dosad su otkrili imena dvojice muškaraca. Treći s leva je Džo Ekner, a treći s desna je Džo Kertis.

Za vreme svog istraživanja otkrili su i još jednu fotografiju koja je nastala istog dana.

"Duboko u sebi, nadam se da nikada nećemo otkriti identitete ostalih muškaraca. Misterija je ono što ovu sliku čini magičnom", rekao je Šon O Kalijan.

Izvor: index

Pogledajte još