fbpx

Nikolić:Srbija čvrsto na putu ka Evropskoj uniji

''Razgovori Beograda i Prištine u Briselu protiču dobro, iako Albanci pokušavaju da ih opstruišu'', rekao je predsednik Nikolić.

Nikolić je, kako je prenela Služba za saradnju sa medijima, dodao da je Beograd ranije bio primoravan da čini stvari koje su bile loše, ali da to danas više nije slučaj.

„Priprema izbora na Kosovu i Metohiji, iako opterećena velikim problemima za sada protiče bez velikih problema“, rekao je predsednik Nikolić i dodao da jučerašnje ubistvo pripadnika Euleksa treba najhitnije rasvetliti, navodi se u saopštenju.

Nikolić je posebno podvukao odlične odnose koje Srbija ima u regionu i najavio predstojeću posetu predsednika Hrvatske Ive Josipovića, istakavši da je imao prijateljske susrete sa predsednicima svih zemalja regiona.

''Postigli smo istorijsko pomirenje sa Mađarskom, sa Bugarskom su bilateralni odnosi na uzlaznoj putanji, odnosi sa Grčkom i Makedonijom su veoma dobri, kao i većinom naših suseda. Srbija je vratila nekadašnji ugled i kredibilitet u međunarodnim okvirima'', istakao je predsednik Srbije.

Lajčak je istakao da se oseća entuzijazam za otpočinjanje pregovora sa EU i istakao zadovoljstvo izborom pregovarača u tom pregovoru.

Odluke koje je državni vrh doneo su bile hrabre i na dobrobit Srbije, rekao je Lajčak dodavši da je veoma važno da nakon izbora na Kosovu srpske institucije dobiju legitimitet i legalitet.

Tendencije da se Srbija dodatno uslovljava u otpočinjanju pregovora nemaju uporište u većini članica Evropske unije, podvukao je Lajčak.

On je istakao da Srbija ima snažnu podršku većine zemalja članica i da Evropska unija izlazi iz recesije biti prostora da se Srbija priključi tim pozitivnim trendovima, navedeno je u saopštenju.

Izvor: B92, agencije

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.