Papa Franja: Abortus simptom današnje "kulture bacanja"

Na današnjem prijemu za katoličke ginekologe, papa je naglasio potrebu da se brane još nerođeni, navodeći da svako dete koje je nepravedno osuđeno da ne bude rođeno "ima lice Isusa Hrista", izveštava AP.

Ovakav stav prema abortusu papa je izneo samo dan pošto je kritikovao opsesiju crkve "uskogrudim propisima", koji vernike guraju u otpadništvo, umesto da bude "milosrdna i srdačna".

Ta izjava je izazvala šok među katoličkim konzervativcima.

Već i pre nego što je objavljena, crkveni konzervativci su izrazili razočaranje činjenicom da papa još nije potvrdio stavove crkve o "vrućim temama", kao što su abortus, homoseksualnost i gej brakovi.

Na današnjem sastanku sa ginekolozima papa Franja je osudio današnju "kulturu bacanja", kojom se opravdava i odbacivanje ljudskih života pa se i lekari dovode u situaciju "da ne poštuju život".

"Stvari imaju cenu i mogu biti na prodaju, ali ljudi imaju dostojanstvo koje je neprocenjivo i vredi mnogo više nego stvari", rekao je papa, apelujući na ginekologe da po pitanju abortusa ostanu verni svojoj savesti.

Papa je danas ipak govorio o abortusu, iako je u juče objavljenom intervjuu izjavio da je katolička crkva opsednuta propovedanjem o abortusu, gej brakovima i kontracepciji, i da je on odlučio da o tim stvarima ne govori.

Izvor: BLIC

Pogledajte još