PRAVILA UHOĐENJA NA FACEBOOK-u: Kako da se ne izblamirate ?!

Facebook je dobar za dve stvari - da ostanete u kontaktu sa ljudima, ali i da ih uhodite. Da, priznajte da radite i ovo drugo. No, ne treba da se toga stidite jer to svi rade i to iz raznoraznih razloga. To može da bude nezgodno ako ste pre toga popili, recimo, dve čaše vina, prenosi Magazin.net.hr.

Pretraživanje profila

Napisali ste ime i prezime osobe koju uhodite u svoj status, umesto u polje za pretragu. Pa dok vaši prijatelji budu na svom 'news feed'-u gledali fotke mačkica i scene sa nečije veridbe, videće i vaš status na kojem jednostavno piše 'Petar Petrović'. Bravo za vas.

Znate puno detalja o životu osobe

To je kada naletite na neku osobu u stvarnom životu i pitate je o događaju od pre pet meseci za koju jedino možete da znate ako ste gledali Facebook profil te osobe. "Kako je bilo na zabavi povodom rođenja bebe najbolje prijateljice tvoje sestre?", nije baš najbolji početak razgovora ako ne želite da ostavite utisak osobe od koje se ledi krv u žilama.

Slučajno pošaljete zahtev za prijateljstvo

Kada na mobilnoj aplikaciji kliknete na sliku prijatelja od nekoga koga uhodite i slučajno joj pošaljete zahtev za prijateljstvo. Povratka nema i zahtev ne možete da ponište. Ta osoba nema pojma ko ste vi i kad shvati ko vam je zajednički prijatelj sve će mu biti jasno pa će da posumnja u vaše namere.

Označavanje fotografija

Postavljate fotografiju preko mobilne aplikacije i označavate prijatelje za koje želite da je vide. No slučajno označite i osobu koju uhodite s obzirom da o njoj neprestano razmišljate. Oznaku ne možete maknuti sve dok se ne dočepate komputera ili laptopa.

Prebrzo ostavljanje komentara

Vreme na Facebooku je bitno, a vi nečiji status odmah komentarišete i tako se stiče utisak da ništa drugo niste radili i ni na šta mislili osim šta će određena osoba da objavi. Iako je to u stvari istina, ipak bi trebalo da prikrijete i budete lukaviji. Srećom, osoba koju uhodite to ne mora da zna. Iako ste objavu videli istog trenutka, pričekajte da prođe 15-ak minuta pre nego napišete komentar.

'Lajkujte' fotografiju

Pokušavate pogledati komentare preko mobilne aplikacije ispod određene fotografije i slučajno stisnete 'sviđa mi se'. Ako vam se to dogodi (naročito ako je na fotografiji osoba u kupaćem kostimu) smesta stisnite 'ne sviđa mi se'. Osim ako ta osoba nije na Facebooku neprestano, neće ni primetiti da ste nestali iz njenih notifikacija.

(old_image)


Previše komentara

To podrazumeva previše 'lajkova' i komentara na sve statuse koje određena osoba objavi. To može dovesti do toga da se sve notifikacije koje dotična osoba dobija vrte oko vas. Suzdržite se.

Kada ostavite na ekranu otvoren njihov profil pa svi vide vašu blamažu

Samo stisnete minusić u gornjem levom uglu, a ne izađete sa stranice. Recimo naleti prijatelj i krene nešto da gleda na vašem laptopu, otvori i bum. Prvo što vidi su fotke sa momačke zabave nad kojima ste slinili. Osim ako vam nije najbolji prijatelj, teško ćete objasniti. Suočite se, uhvaćeni ste na delu.

Pijani komentari

To ne treba previše obašnjavati. Opijate se koktelima i ugledate njegov post: 'Imam groznu upalu mišića od teretane' - to bi vam se moglo obiti o glavu (već idućeg jutra dok se budete pokušavali prisetiti šta ste sve radili) jer ćete teško odoleti da mu ne kažete nešto u stilu: 'Kako mogu da ti pomognem da se bolje osećaš?'. Ako već nameravate da koketirate bolje mu pijani šaljite poruke u 'inbox'. A ako sumnjate u svoje sposobnosti korišćenja te novotarije zvane Facebook na način koji vas neće osramotiti, razmislite treba li je uopšte koristiti.

Izvor: BLIN MAGAZIN

Pogledajte još