RAST REJTINGA: Većina bi Vučića za premijera

Istraživanje koje su sproveli Međunarodni institut za bezbednosti (ISI) i Centar za evropske studije bezbednosti (CESS) iz Holandije pokazalo je da je Vučić najpopularniji političar i državnik, kom veruje 42 odsto ispitanih. Slede Tomislav Nikolić sa 26 odsto, Ivica Dačić sa 15 odsto, Boris Tadić sa 11 odsto i Dragan Đilas sa devet odsto glasova.

Aleksandar Vučić je i političar s najmanje negativnih poena, navedeno je u saopštenju ISI. Da premijer Srbije treba da bude Aleksandar Vučić smatra čak 66 odsto ispitanika, dok Dačića kao premijera Srbije podržava 16 odsto, pokazalo je istraživanje. Čak 53 odsto građana Srbije smatra da su neophodni vanredni parlamentarni izbori.

Kad bi izbori bili održani danas, SNS bi osvojio 38,6 odsto glasova, DS 15,2 odsto, SPS 9,4 odsto, LDP 6,2 odsto, a Demokratska stranka Srbije 5,3 odsto glasova. Prema rezultatima istraživanja ISI, u ovom trenutku je veliki broj neopredeljenih birača, njih čak 37 odsto, koji najverovatnije ili sigurno ne bi izašli na izbore.

Prema anketi, 53,7 odsto građana Srbije podržava ulazak Srbije u EU, dok je oko 18 odsto za ulazak zemlje u NATO. Protiv priznanja nezavisnosti Kosova je 74 odsto građana, 18 odsto je za, ostali ne znaju.

Istraživanje je rađeno na uzorku od 1.340 ispitanika s teritorije Srbije bez Kosova.

Izvor: Kurir

Pogledajte još