Kačavenda imao moždani udar!

Kačavenda se šlogirao preksinoć u manastiru Svetke Petke u bijeljinskom naselju „Pet jezera“, gde živi, pošto ga je Sveti arhijerejski sabor, na majskom zasedanju, razrešio svih crkvenih dužnosti, ali ne i vladičanskog čina.

Kačavenda je odmah prebačen u Urgentni centar u Beogradu i da bi danas trebalo da bude operisan.

Lekari nisu mogli da prognoziraju zdravstveno stanje penzionisanog vladike, ali je on, navodno, svestan i komunicira s okolinom.

Sabor Srpske pravoslavne crkve je u maju trajno razrešio dužnosti dotadašnjeg vladiku zvorničko-tuzlanskog Vasilija. Prethodno su se u javnosti pojavili i snimci homoseksualnog odnosa dvojice muškaraca, a mediji su tvrdili da je na njima i vladika Kačavenda. On je još 6. novembra 2012. godine zatražio da se iz zdravstvenih razloga usvoji njegova ostavka na mesto episkopa.

Poslednjih dana i sedmica, svedoče njegovi prijatelji, osećao se sasvim dobro. Pretprošle subote je, čak, služio u crkvi u Sokolcu na službi posvećenoj jubilejima 40 godina episkopskog staža i 60 godina službe u SPC mitropolita dabrobosanskog Nikolaja (Mrđa). Nedavno je služio opelo preminulom bliskom prijatelju u selu Velika Obarska, kod Bijeljine. Boravio je u manastiru Svete Petke, ali je i putovao, ne samo po RS, već je odlazio i na desnu obalu Drine.

"Pre nekoliko dana bio nam je u gostima, dugo smo sedeli i razgovarali, čak je govorio da se zdravstveno sasvim dobro oseća", priča jedan od Vasilijevih prijatelja iz Srbije, koji je, kako kaže, i sam zatečen vešću da se šlogirao.

Vladika Vasilije je, posle selidbe iz manastira Svetog Vasilija Ostroškog, u centru Bijeljine, u konak manastora Svete Petke, koji je podigao u ruskom stilu, viđan i po gradu, kako šeta, razgovara sa ljudima, ali i pazari u velikim ovdašnjim marketima.

Izvor: 24sata.info

Pogledajte još