Iza ubistva Litvanca petočlana banda koja hoće da spreči lokalne izbore na Severu Kosova

U rešavanje problema na severu Kosova već su uključene bezbednosne strukture centralne Srbije i veći deo posla na otkrivanju ubice pripadnika Euleksa biće prepušten Žandarmeriji, saznaje “Blic”.

"Beograd ima odlične operativne podatke sa severa. Kfor može da kontroliše po potrebi određene tačke i da asistira, ali ta misija nije namenjena za osetljive operacije" dodaje naš sagovornik.

Prema prvim podacima, ubica Litvanca je profesionalac, pripadnik grupe od njih najviše pet koji na severu Kosova imaju logističku podršku.

Od pre nekoliko dana, posebno u severnoj Mitrovici, širi se priča da će na dan izbora 3. novembra na severu kružiti lica koja će beležiti i snimati sve koji su izašli na izbore. Ove navode prate i bilbordi kojima se od Srba traži da ne izađu na izbore. Prekjučerašnje ubistvo pripadnika misije EU Adrijusa Šenavičijusa (35) dodatno je povećalo strah od predstojećih izbora, a pojašnjenje je da “ako se puca u naoružane, još lakše je u one bez oružja”.

"Ključ ovih “operacija” je da se kod stanovništva stvori osećaj nesigurnosti. Na severu je na delu skupa kampanja, i tu nije reč samo o do sada najskupljem delu, a to je ljudski život. Za procese koji se trenutno odvijaju potrebna su značajna materijalna sredstva" kaže izvor “Blica” iz Euleksa.

Destabilizacija severa, osim protivnicima izbora, odgovara i Prištini, jer Albanci nastoje da sever ostane otvorena tema. Problemi na severu ih drže u žiži, ali i stanovništvo manje obraća pažnju na probleme vlade u Prištini.

Nerešena situacija i bezvlašće odgovaraju i kriminalnim krugovima, posebno zbog odlučnosti Beograda i Prištine da se Briselski sporazum sprovede u celosti.

Juče tokom dana na severu je bilo mirno, iako je dan započeo aktiviranjem eksplozivne naprave u blizini zgrade Telekoma u severnom delu Kosovske Mitrovice. Povređenih nije bilo, ali je ručna granata bačena na jednu napuštenu kuću u Bošnjačkoj mahali, koja je u nacionalno mešovitom delu severne Mitrovice oštetila i zgradu Telekoma.

Zamenik premijera i ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak, koji je juče boravio u Beogradu, pozvao je Srbe na Kosovu da izađu na izbore 3. novembra. On je dodao da je to jedan od najvažnijih uslova za otpočinjanje pregovora Srbije sa Evropskom unijom. Lajčak je, upitan kako ocenjuje pripreme za izbore na KiM, kazao da bi oni na terenu trebalo da “formalizuju ono što je dogovoreno u Briselu”.

Bivši državni sekretar u Ministarstvu za KiM Oliver Ivanović izjavio je da je za Srbe na Kosovu od izuzetnog značaja da iz Beograda dobijaju jasne poruke.

Na pitanje da li poslednji incidenti mogu da obeshrabre ljude da izađu na izbore 3. novembra, Ivanović je rekao da “što je više prostora za one koji zagovaraju bojkot, to će oni imati više koristi”. Ivanović čija je porodica napadnuta pre nekoliko dana u stanu, rekao je da još nije rasvetljen taj slučaj napada.

Izvor: Blic

Pogledajte još