Kuća na sklapanje za 1.000 dolara (FOTO)

Na realizovanje ove humane ideje, Ikea je potrošila 4,5 miliona dolara

Inžinjeri i dizajneri švedske kompanije Ikea smislili su jeftinu kuću, koja će korisnicima stići rastavljena, u prepoznatljivom tankom kartonskom pakovanju nalik onom u kojem se dostavlja nameštaj ove kompanije.

(old_image)

U kutiji će se nalaziti svi delovi koji su vlasnicima potrebni da sami sklope svoj dom, i to bez dodatnog alata. Cilj proizvoda je da se izbeglicama iz mnogih zemalja obezbedi kvalitetnije i trajnije prebivalište od šatora koji su trenutno u upotrebi, ali se očekuje da će uskoro zameniti i stil života u mnogim zemljama.

Nakon više od dve godine istraživanja i dizajniranja filantropskog odeljenja kompanije u partnerstvu sa UNHCR (Visoki komesarijat za izbeglice Ujedinjenih nacija), nove kuće su spremne za masovnu proizvodnju. Na realizovanje ove humane ideje, Ikea je potrošila 4,5 miliona dolara.

(old_image)

Kuće na sklapanje od hiljadu dolara by IkeaZa razliku od šestomesečnog veka šatora koje ratne izbeglice sada koriste po ceni od 70 do 400 dolara, rasklopiva kuća može da traje i do tri godine, a predviđena cena nakon početka masovne proizvodnje ovih objekata iznosi oko 700 dolara.

Proizvodnja novih kuća, koje se dostavljaju u četiri kutije teške 100 kilograma, trenutno košta više od 5.000 dolara, ali na tržištu se već nalaze kuće od 1.000 dolara, u koje može da se smesti petočlana porodica.

Izvor: Novimagazin

Pogledajte još