fbpx

Kuća na sklapanje za 1.000 dolara (FOTO)

Na realizovanje ove humane ideje, Ikea je potrošila 4,5 miliona dolara

Inžinjeri i dizajneri švedske kompanije Ikea smislili su jeftinu kuću, koja će korisnicima stići rastavljena, u prepoznatljivom tankom kartonskom pakovanju nalik onom u kojem se dostavlja nameštaj ove kompanije.

U kutiji će se nalaziti svi delovi koji su vlasnicima potrebni da sami sklope svoj dom, i to bez dodatnog alata. Cilj proizvoda je da se izbeglicama iz mnogih zemalja obezbedi kvalitetnije i trajnije prebivalište od šatora koji su trenutno u upotrebi, ali se očekuje da će uskoro zameniti i stil života u mnogim zemljama.

Nakon više od dve godine istraživanja i dizajniranja filantropskog odeljenja kompanije u partnerstvu sa UNHCR (Visoki komesarijat za izbeglice Ujedinjenih nacija), nove kuće su spremne za masovnu proizvodnju. Na realizovanje ove humane ideje, Ikea je potrošila 4,5 miliona dolara.

Kuće na sklapanje od hiljadu dolara by IkeaZa razliku od šestomesečnog veka šatora koje ratne izbeglice sada koriste po ceni od 70 do 400 dolara, rasklopiva kuća može da traje i do tri godine, a predviđena cena nakon početka masovne proizvodnje ovih objekata iznosi oko 700 dolara.

Proizvodnja novih kuća, koje se dostavljaju u četiri kutije teške 100 kilograma, trenutno košta više od 5.000 dolara, ali na tržištu se već nalaze kuće od 1.000 dolara, u koje može da se smesti petočlana porodica.

Izvor: Novimagazin

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.