Kako da na vreme izađete s posla?

Odredite sebi tačno vreme odlaska sa posla

Kada stignete ujutru na posao odredite sebi tačno vreme do kada ostajete. Zabeležite ga ili jednostavno zacrtajte to vreme u glavi. Ovo možda zvuči jednostavno, ali mnogima proleti dan i za čas dođe kraj radnog vremena, a da posao nije ni pri kraju. Umesto što rasipate svoju energiju na druge stvari i dohvatate se poslova kojih i treba i ne treba, fokusirajte se na svoje radne zadatke.

Recite kolegama kad idete s posla

Ukoliko kolege obavestite da kancelariju napuštate u 17 časova i ni minut kasnije, vrlo je verovatno da ćete to i ostvariti. Ovako im govorite da vam na vreme prenesu određene zadatke i zahteve, jer kasnije nećete biti dostupni. Pokušajte već sutra. I tako narednih nekoliko dana. Kolege će se naviknuti na vaš raspored i vreme odlaska, a vama će postati rutina koju ćete vremenom sve lakše sprovoditi u delo.

Ostavite 20 minuta pre odlaska

Kada odredite vreme odlaska, na primer 17 časova, poslednjih 20 minuta posvetite sređivanju radnog stola, proverite poštu, pripremite papir i potrebna dokumenata za sutrašnji dan. Poslednjih par minuta iskoristite za razgovor i eventualne dogovore sa šefom ili kolegama.

Prvo uradite najteži deo posla

Umesto da teži deo posla ostavljate za kraj dana, kad ste najumorniji i najmanje efikasni, neka to bude prva stvar koju ćete ujutru uraditi. Ako prvo završite sa zahtevnijim delom posla, daleko ćete se brže izboriti sa lakšim obavezama, a kraj radnog vremena vam neće biti stresan. Ovo vam možda neće ubrzati kraj radnog vremena, ali mirniji i zadovoljniji ćete otići kući, znajući da ste veliki deo posla uradili.

Ne gubite vreme u kancelariji

Ako svakog dana na poslu ostanete duže nego što je potrebno, znajte da svoje vreme neefikasno trošite. Umesto što odgovarate na svaki mejl i poruku iste sekunde, odredite sebi vreme koje ćete posvetiti ovakvoj komunikaciji – na primer, na pola sata ili sat vremena i držite se tog rituala. Ako je moguće koristite što više telefon. Bićete efikasniji i uštedećete mnogo vremena koje provodite u čitanju i odgovaranju, a kroz direktan razgovor dobićete sve potrebne informacije. Iako je neophodno da ste u kontaktu sa kolegama, stalna komunikacija ometa i može ozbiljno da naruši vašu produktivnost i fokus. Smanjite je na minimum. Sat otkucava, zato pametno trošite svoje vreme.

Manje koristite društvene mreže

Stres, pritisak ali i dokolica na poslu umeju da ‘odvuku’ na sajtove društvenih mreža. Ukoliko vam je pala koncentracija i potrebna vam je pauza iskoristite je, ali na bolji način - prošetajte po kancelariji, uzmite komad čokolade ili svežeg voća da povratite energiju. Sve je bolje od dodatnog zurenja u monitor koliko god vam se činilo zanimljivim. Neke firme svojim zaposlenima zabranjuju ove sajtove, ali ukoliko to nije vaš slučaj, postoji i Freedom aplikacija, koja korisnicima blokira pristup internetu na par sati.

Izvor: 24sata

Pogledajte još