„Digitalne grafike i njihova komunikacija u virtuelnoj i relanoj sredini“ - izložba Vesne Opavsky

Izborom motiva i tekstura iz prirode i njihovim preklapanjem na kompjuteru, umetnica naglašava kontrast digitalnog i naturalnog. Istaknuta je i veza spoljašnjeg i unutrašnjeg, navođenjem i obradom digitalnih reči na osnovu ličnih afiniteta i ukusa. Usklađujući digitalno i naturalno, kao i spoljašnje sa unutrašnjim, umetnost nudi duhovnu ravnotežu današnjem čoveku, bez obzira da li je u pitanju stvaralac ili konzument.

Postavka u foajeu Doma omladine će obuhvatiti 6 umetničkih dela velikog formata (2x2 metra) i nekoliko kompjutera na kojima će publika moći da pregleda detaljne rezultate istraživanja o korišćenju reči Umetnost na internetu.

Ovaj umetnički događaj govori o važnosti umetnosti i njenom položaju u Srbiji i radi preciznije informacije, javnost će biti uključena u projekat putem internet prezentacije www.opavsky.net i fejsbuk stranice, gde će moći, u galeriji ili sa druge lokacije, da unese pojmove koji je asociraju na umetnost. Sabiranjem tih odgovora, rezultati će biti automatski, u realnom vremenu, grafički prikazivani u vidu oblaka reči – Word Cloud, tj. skupa reči različitih veličina u skladu sa odnosom njihove zastupljenosti. Cilj saradnje sa publikom je povezivanje iskustva čitanja i pretraživanja interneta sa galerijskim iskustvom posmatranja umetničkog dela.

Na monitorima će biti uporedo prikazana još dva oblaka reči – prvi sa pojmovima najzastupljenijim u Gugl pretragama na temu umetnosti i drugi sa istaknutim rečima koje se već nalaze uz reč Umetnost.

Uporedni prikaz na pojednostavljen način predstavlja odnos ponude i potražnje Umetnosti na internetu.

Proizvod istraživanja je i Adresar umetnosti na internetu koji izlistava adrese od 100 sajtova na kojima se reč umetnost najčešće pominje.

Autorka izložbe, Vesna Opavsky, doktorantkinja Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu i direktorka sajta beogradskog Medija centra, unutar grafika svog likovnog serijala „Ključna reč – Umetnost“ prikazuje umetničke poruke iskazane putem ključnih reči – jednog od najsažetijih vidova komunikacije na internetu.

Kupci digitalnih grafika Vesne Opavsky uz grafiku dobiće umetničko delo u elektronskoj formi na CDu, licencirano licencom Creative Commons Autorstvo-Nekomercijalno-Bez prerada 3.0 Srbija koja podrazumeva neograničeno umnožavanje i korišćenje u nekomercijalne svrhe, bez prerade.

Izložba će biti otvorena do 15. oktobra.

Vesna Opavsky je diplomirala je i magistirala grafiku na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Magistarski rad na temu „Raskorak i sinteza digitalnog i naturalnog“, koji je pratila izložba grafika Windows u prirodu, odbranila je 2009. godine.

Kroz umetnički rad bavi se temama ekologije, komunikacije i digitalnog zapisa, istražujući problem savremenog društva u urbanom okruženju. Kombinovanom, digitalnom tehnikom, u maglovitoj igri preklapanja motiva i tekstura iz prirode, naglašava kontrast sa tehnikom i pokušava da ukaže na značaj povratka prirodi i ljudskoj unutrašnjosti.

Učesnica je preko 30 samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Uprkos nezadovoljstvu koje oseća u urbanom okruženju, Vesna Opavsky nove medije koristi upravo kao alat za kreiranje „prirodnog okruženja“ – leka protiv otuđenja današnjeg čoveka.

Direktorka je sajta Medija centra i predavač iz oblasti internet komunikacija. Članica Udruženja likovnih umetnika Srbije ULUS, Nezavisnog udruženja novinara Srbije NUNS i jedan od osnivača udruženja Women in Tech Serbia, koje promoviše i podržava žene u tehnološkim strukama.

Više o projektu

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.