Fratini: Srbija reformama zaslužila mesto u evropskom klubu

Fratini u intervjuu Tanjugu kaže da su srpski lideri postigli "istorijski sporazum sa Prištinom, preduzeli su politički rizik potpisujući ga u Briselu, a sada taj sporazum sprovode sa Kosovom i to je znak političke posvećenosti".

"Ali zauzvrat, Srbija bi trebalo da očekuje, i to s pravom, pozitivne rezultate", ističe Fratini, koji je sada predsednik italijanskog Udruženja za međunarodne organizacije.

U tom balansiranju, objasnio je, morate da sprovodite reforme, da ispunjavate zahteve, ali i Evropa mora da učini nešto vidljivo i opipljivo za javno mnjenje.

"Nijedna reforma ne sme da bude sprovedena protiv javnog mnjenja. To je princip",
naglasio je Fratini.

On je podsetio da je, kada je u Evropskoj komisiji bio zadužen za viznu politiku, Srbiji uveden bezvizni režim i to je, kako je naveo, bila možda prva opipljiva poruka da je Evropa bliska Srbiji, a i Srbi su shvatili da je, takođe, u njihovom interesu da se približe Evropi.

Fratini je ocenio da proces evropskog ujedinjenja neće biti završen sve dok sve zemlje Zapadnog Balkana ne steknu punopravno članstvo u EU.

"Ne vidim drugu alternativu. Srbija jednoga dana mora biti punopravna članica Unije", istakao je on.

Govoreći o evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, koja je danas, kako je rekao, još validnija nego u prošlosti, Fratini je napomenuo da zbog teških momenata u ovim kriznim vremenama i "zamora od proširenja" neke zemlje evropskog bloka smatraju da je vreme za pauzu.

"Mislim da bi to bila greška. Proširenje i pristupanje nisu poklon za zemlje (Zapadnog Balkana), pa ni za Srbiju. To bi bio rezultat reformskog procesa"
, zaključio je Fratini.

Prema njegovim rečima, reforme su potrebne ne zbog toga što ih "Brisel voli", već zato što su u interesu Srba jer, kako je ukazao, "ako zemlje kao što je Srbija odluče da ne slede put reformi, to je loše po njihov narod, a ne po Brisel".

Upitan kako komentariše pisanje srpske štampe o britansko-nemačkoj listi uslova koja sadrži i zahtev da se poglavlje 35 o Kosovu otvori na početku pregovora i ne zatvara do kraja, kao i da se pregovori mogu suspendovati u bilo kom momentu ako Beograd ne ispunjava obaveze, Fratini je rekao da takav dokument nije video, mada je cuo za "radni papir" ali mu je sadržina nepoznata.

Evropski savet je pre nekoliko meseci doneo odluku da sa Srbijom otvori pristupne pregovore "bez dodatnih preduslova", podsetio je, dodavši da sada očekuje da se ta odluka sprovede.

"Lideri mogu i da promene odluku koju su doneli, ali do sada nisam video da je došlo do bilo kakve promene u tom smislu", naveo je on.

Na pitanje da li smatra da bi incidenti koji su se nedavno dogodili na Kosovu mogli da ugroze izbore koji će se tamo održati 3. novembra, Fratini je ocenio da je ubistvo litvanskog carinika rezultat planiranog i pripremanog zločinačkog akta i izrazio zabrinutost zbog toga.

"Te ubice su neprijatelji Srbije, Kosova i Evrope", ocenio je, istakavši da sada treba učiniti suprotno od onoga što ubice žele.

Prema njegovim rečima, sada treba ubrzati proces, nastaviti sa pregovorima, šaljući ubicama i kriminalcima poruku da je, šta god da rade, EU odlučila da idemo napred pod uslovom da se proces normalizacije sprovodi.

Potrebna je ozbiljna istraga i sprečavanje takvih zločinačkih akcija, naročito u ovom osetljivom trenutku uoči izbora, zaključio je Fratini.

Izvor: Tanjug via Blic

Pogledajte još