Pogledajte: "Pradina" radnja usred pustinje (VIDEO)

Ova prodavnica ustvari nije prodavnica već umetnička instalacija koju su 2005. godine postavili skandinavski umetnici Majkl Elmgrin i Ingar Dragset.

Cipele u prodavnici su iz kolekcije jesen - zima 2005. i nisu u paru, već su postavljene samo desne cipele kako bi se izbegla mogućnost da lopovi provale i ukradu ih.

Od tada na hiljade ljudi je dolazilo da vidi ovaj "spomenik" posvećen jednom od najpoznatijih i najuticajnijih modnih brendova, uključujući i Bijonse koja je bila prošle godine.

Ipak Teksaško odeljenje za saobraćaj smatra da je ovaj objekat nelegalna reklama na otvorenom i postoji mogućnost da će on biti srušen i uklonjen.

Autori instalacije veoma su rezignirani zbog takvog ponašanja.

"Nisam tražio dozvolu za postavljanje objekta zato što ovo nije prodavnica, ovo je instalacija koja ima kritičku notu prema luksuznoj industriji. Zbog toga je i postavljena u pustinji gde nema ničega. Ako kršimo neko od prava zašto to nisu rekli 2005. godine"
, kaže Elmgrin.

Zanimljivo je da ovu instalaciju od 80.000 dolara nije finansirala Prada, već njujorška organizacija Art Production Fund i lokalna galerija Ballroom Marfa.

Izvor: 24sata

Pogledajte još