EUROBASKET: Srbija pobedila Italiju i izborila plasman na SP

Utakmica je odigrana u dvorani Stožice pred 4.030 gledalaca, a sudili su Robert Lotermoser (Nemačka), Boris Rižuk (Ukrajina), Visente Bulto (Španija).

SRBIJA: Nedović 12, Nem. Krstić, Micić 8, Bogdanović 7, Bjelica 12, Marković 12, Kalinić 3, Gagić, Nen. Krstić 17, Anđušić, Katić, Štimac 5.

ITALIJA: Aradori 3, Đentile 14, Roseli, Vitali, Poeta, Meli 1, Belineli 8, Diner, Kuzin 8, Datome 19, Marđo, Ćinćarini 11.

Srpski košarkaši uspeli su da se oporave posle dva teška poraza od Španije (60:90) i Slovenije (74:92) i donekle poprave utisak na šampionatu.

Za razliku od poslednja dva duela, izabranici Dušana Ivkovića danas su odlično počeli meč i ključnu prednost stekli u prvoj četvrtini koju su dobili sa 16 poena razlike (27:11).

Italijani su nekoliko puta prilazili na jednocifren zaostatak, ali svaku pretnju rivala srpski tim odbijao je šutevima van linije 6.75.

Imali su srpski košarkaši i 19 poena prednosti (30:11) početkom drugog perioda, ali su dozvolili rivalu da serijom 12:2 priđe na 32:23.

Poslednji pokušaj "azura", koje su predvodili Luiđi Datome i Alesandro Đentile, da preokrenu tok utakmice dogodio se sredinom poslednje deonice, kada su smanjili na 62:54, ali to je bilo sve od čete Simonea Pjaniđanija.

Utakmicu u Ljubljani posmatrao je ministar sporta i omladine Vanja Udovičić.

Ivkovićevi puleni obezbedili su učešće na Svetskom prvenstvu naredne godine u Španiji, što je bio primarni cilj pred odlazak na EP, gde su završili takmičenje sa šest pobeda i pet poraza.

Osvojili su prva mesta u grupi u prvoj i drugoj fazi šampionata, savladali finaliste EP Litvaniju i Francusku, ali i imali dosta oscilacija u igri što ih je koštalo boljeg plasmana u Sloveniji.

Finale između Francuske i Litvanije igra se sutra od 21 sat, a prethodno od 17.30 na programu je meč za treće mesto između Španije i Hrvatske.

Pogledajte još