fbpx

SNS i SPS se dogovorili: Dve opcije za smenu Đilasa

Kako “Blic” saznaje u vrhu vladajuće koalicije, namera je da se na sednici Skupštine grada, koja je zakazana za utorak, 24. septembar, većinom koju će činiti SNS, SPS i DSS izglasa nepoverenje gradonačelniku Draganu Đilasu. Ovome će prethoditi predlog za razrešenje, koji će biti podnet u ponedeljak.

Međutim, Vučić i Dačić još uvek nisu dogovorili koje će korake sprovesti posle planirane smene Đilasa. Prema saznanjima “Blica”, razmatraju se dve opcije.

Prva da se po smeni Đilasa u Skupštini izglasa novi gradonačelnik koji će imati ograničen mandat od šest meseci. Po isteku roka bili bi raspisani izbori.

Druga varijanta je da se Đilasu izglasa nepoverenje, ali da on ostane na dužnosti još mesec dana po rušenju. Za to vreme da se ne izabere novi gradonačelnik i da se tako uvedu privremene mere. Iz ovog stanja bi se takođe za šest meseci izašlo na izbore za gradsku vlast.

Nije dobra smena bez izbora

Počasni predsednik Demokratske stranke Boris Tadić izjavio je juče da ne misli da je dobro da se vlasti smenjuju mimo izbora i da to nije volja građana.
Tadić je u hotelu „Hajat“, gde je učestvovao na Beogradskom bezbednosnom forumu, rekao da je važno da Srbija izgradi evropske vrednosti i na taj način što će i vlast smenjivati u skladu s tim standardima.

Obe varijante povlače za sobom različit način funkcionisanja vlasti - nova vladajuća većina ili privremena uprava. Izvor “Blica” navodi da je opcija sa uvođenjem privremenim merama izglednija. U DSS odbornici su dobili ovlašćenje da glasaju za nepoverenje Đilasu.

Prema nezvaničnim navodima, PUPS u gradskoj vlasti koju predvodi Milan Krkobabić bliži je odluci da se prikloni Đilasu i tako pokuša da spreči promenu gradske vlasti. Za podršku ostaje i SDPS Rasima Ljajića, iako je on više puta ponavljao da neće u blok za rušenje gradonačelnika.

Da bi se sproveo plan za rušenje Đilasa neophodno je 56 odbornika, a koalicija SNS-SPS-DSS ima 55. Prema nezvaničnim navodima, dogovor za promenu gradonačelnika ima obezbeđenu većinu. To znači da će ili jedan odbornik PUPS glasati u prilog predloga nove koalicije ili naprednjaci i socijalisti računaju na Gorana Mandića, koji je napustio DSS i prešao u samostalne odbornike.

Blic

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.