Tasovac: Estrada ne može biti kultura

"Zahtevam da svaki korak u tom procesu bude javan, dakle izložen oku medija čime će upravni odobori u pravom smislu reči preuzeti javnu odgovornost za svoj izbor", kaže on za današnju "Politiku", u prvom intervjuu otkako je stupio na dužnost ministra.

Svaki kandidat biće, kako je naveo Tasovac, obavezan da upravnom odboru i zaposlenima u ustanovi za koju se kandiduje predstavi svoj program, koji će, takođe, biti javno objavljen.

"Kao ministar neću se mešati u njihov izbor, ali ću se veoma mešati ako ovakva procedura bude izneverena, posebno ako njihov rad ne bude javan. Držim da je taj princip rada, uključivanje javnosti, i odgovornost, koja iz toga proizlazi prvi korak ka istinskom uspostavljanju suvereniteta institucija u kulturi", kaže Tasovac.

Na pitanje šta javnost može da očekuje u nečemu što sad već postaje slučaj Narodni muzej, ali i Muzej savremene umetnosti, on kaže da Ministarstvo nije preduzimač i neće raspisivati građevinske tendere.

"Ako se nastavi ta praksa, neće me čuditi da me neko za godinu dana pita koliko je ministarstvo kulture i medija izgradilo kilometara puta i zašto nije", kaže on.

Taj zadatak, kako je dodao, na sebe će preuzeti institucije kulture, koje će na taj način preuzeti svoj deo odgovornosti, dok je Ministarstvo tu da im pomogne i zahteva da srpsko kulturno blago bude dostupno građanima.

"Znam da je to moguće i na tome sa institucijama radim, ali ne pristajem da probleme muzeja svodim na Narodni i Muzej savremene umetnosti, pored još 46 muzeja u Srbiji, koji, takođe, imaju svoje probleme", kaže Tasovac.

On je još dodao da o glomaznosti institucija kulture danas najvise govore estradni menadžeri, "inače vrlo neglomazni tipovi - institucije s jednom tašnom i bogatim telefonskim imenikom".

"Da bismo danas uopšte počeli da razmišljamo o kulturi u Srbiji, moramo da je razlikujemo od estrade. Jer gde god je kultura u povlačenju, tu se kao ambrozija na njenom mestu i u njenim budžetima pojavljuje estrada", kaže ministar.

"Naravno nemam ja ništa protiv estrade, samo znam da, kad vidim da su pevači za nastup na nekom gradskom trgu plaćeni iz republičkog ili lokalnog budžeta za kultru, u tom gradu kulturne institucije ne rade svoj posao, bilo zato što nemaju sopstvene projekte, bilo zato što te projekte nije imao ko da prepozna", naglašava Ivan Tasovac.

I to je naravno, pitanje nepostojanja sistema i institucija kulture, što se na kraju, dodao je Tasovac, završava tako što pitanje od državnog značaja postaje izjava nekog iz Farme i što nam pitanje ličnog prestiža postaje fotografija u novinama s nekom estradnom zvezdom.

Na pitanje da li razmislja o ukidanju nacionalnih penzija, on kaže da je izostanak javnog rada Komisije za dodelu nacionalnih penzija najbolji primer kako se jedna odlična ideja može pretvoriti u svoju suprotnost.

"Tada se izbriše granica između klijenata pojedinih stranaka i ljudi koji su srpsku kulturu zadužili, tada nema razlike između akademika i pevacice sa Ibarske magistrale, tada su institucije kulture isto što i kafane u koje svraćaju vozači kamiona", smatra on.

Tasovac je, kada je reč o nacionalnim penzijama, kazao da ne veruje da je moguće ispraviti učinjenu štetu, ali je naglasio "da nema nikakve dileme da će sprečiti širenje i nastavak takvog manira".

"Biti ministar kulture na početku je velika privilegija, a sve ostalo biće veliki rad na tome da ojačamo institucije kulture i njihovu ulogu u društvu.

Moguće je da preterujem, ali ovaj posao smatram veoma važnim, jer držim da su kultura i sila dva osnovna jezika kojim jedna država komunicira unutar sebe i prema spolja", ocenio je ministar kulture.

B92, Politika

Pogledajte još