Bo Silaj osuđen na doživotni zatvor zbog korupcije

Sud u gradu Đinanu uz kaznu doživotne robije ukinuo je bivšem visokom zvaničniku rukovodstva Partije politička prava i konfiskovao mu imovinu, navodi se u presudi objavljenoj i preko popularne drušvene mreže u Kini.

Bo Silaj je optužen da je zajedno sa svojom suprugom Gu Kailaj i njihovim sinom Bo Guaguom od privrednika primio 21,79 miliona juana (2,67 miliona evra) mita.

Sud je “osudio Bo Silaja i na 15 godina zatvora zbog pronevere i sedam godina zatvora zbog zloupotrebe položaja”, navodi se u obrazloženju presude jednom od nekada najuticajnijih politicara Kine.

Suđenje bivšem članu Politbiroa počelo je 22. avgusta i trajalo je pet dana.

Tužilac je u završnoj reči zatrazio strogu kaznu jer se Bo nije pokajao zbog korupcije i zloupotrebe vlasti.

Centralni komitet Komunističke partije Kine je u novembru 2012. isključio Bo Silaja iz partije. Ukinut mu je poslanički imunitet i izbačen je iz skupštinskih redova.

Tada je najavljeno da će bivši gradonačelnik Čongćinga i kandidat za visoku funkciju pre nego što je bio upleten u skandal, odgovarati za optužbe o korupciji, zloupotrebi vlasti, uzimanje mita, ali i nedolične odnose sa više žena.

Njegova supruga, Gu Kailaj je zbog ubistva britanskog biznismena Nila Hejvuda, u avgustu 2011. uslovno osuđena na smrt,ali joj je kazna odmah zamenjena doživotnom robijom.


Blic

Pogledajte još