Najrobi: Broj žrtava se popeo na 59 (Uznemirujući prizori)

Savet bezbednosti UN najoštrije je osudio jučerašnji napad na tržni centar u Najrobiju za koji su odgovornost preuzeli pobunjenici iz pokreta Šabab povezani sa terorističkom mrežom Al Kaida, dok kenijska vojska od jutros šalje pojačanje na mesto napada, gde je usmrćeno najmanje 39 a ranjeno 150 ljudi.

“Članice SB UN najoštrije osuđuju teroristički napad u Najrobiju u kome ima veliki broj poginulih i povređenih”, navedeno je u zajedničkom saopštenju u kome je, takođe, upućeno saučešće žrtvama i njihovim porodicama, prenosi AFP.

(old_image) Foto: Beta / AP

Petnaestočlani SB UN, takođe, je ponovio da osuđuje terorizam u svim oblicima i obećao je da će se “boriti protiv svih vrsta terorizma”.


“Članice SB UN izražavaju saučešće građanima i vladi Kenije u ovom teškom trenutku”
, poručuje se u saopštenju.

(old_image)
Foto: Beta / AP

Kenijska vojska od jutros pristiže u oblast oko luksuznog tržnog centra, dok se operacija protiv islamističkih pobunjenika nastavlja.

Više od 20 sati nakon što su pripadnici Šababa izvršili napad na tržni centar Vestgejt, bezbednosni zvaničnici kažu da još pokušavaju da ubiju ili uhapse preostale napadače.


“Mi nastavljamo operaciju. Ulažemo svu energiju u okončanje ovoga”
, rekao je oficir kenijske vojske za AFP.

Veliki broj vojnika sa šlemovima i pancirima, od kojih neki nose granate, idu u pravcu tržnog centra.

(old_image) Foto: Beta / AP

Kenijsko ministarstvo unutrašnjih poslova kaže da su gornji spratovi četvorospratnog tržnog centra obezbeđeni i da se napadači nalaze negde u prizemlju ili podrumu.

U tržnom centru se i dalje nalazi nepoznati broj talaca, rekli su zvaničnici.

(old_image) Foto: Beta / AP

Šabab kaže da je masakr u tržnom centru, koji je delimično u izraelskom vlasništvu, direktna odmazda za kenijsku vojnu intervenciju u Somaliji, gde se vojnici Afričke unije bore protiv islamista.

Blic, B92

Pogledajte još