fbpx

Na šta treba da pazite na Fejsbuku da se ne biste izblamirali

To može biti nezgodno ako ste pre toga popili, na primer, dve čaše vina.

Pretraživanje profila

Napisali ste ime i prezime osobe koju uhodite u svoj status, umesto u pretraživač. Sada dok vaši prijatelji budu na svom “news feed”-u gledali fotke mačkica i scene s nečijeg venčanja, videće i vaš status na kojem jednostavno piše "Janko Janković". Bravo, odlično ste to napravili.

Znate puno detalja o životu osobe

To je kada naletite na tu osobu u stvarnom životu i pitate je o događaju od pre pet meseci za koji jedino možete da znate ako ste joj gledali Facebook profil. "Kako je bilo na zabavi povodom rođenja bebe najbolje prijateljice tvoje sestre?", nije baš najbolji početak razgovora ako ne želite da ostavite utisak osobe od koje se ledi krv u venama.

Slučajno zatražite prijateljstvo

Kada na mobilnoj aplikaciji kliknete na sliku prijatelja od nekoga koga uhodite i slučajno joj pošaljete zahtev za prijateljstvo. Povratka nema i zahtev ne možete da poništite. Ta osoba nema pojma ko ste vi i kad shvati ko vam je zajednički prijatelj sve će mu biti jasno pa će posumnjati u vaše namere.

Označavanje fotografija

Postavljate fotografiju preko mobilne aplikacije i označavate prijatelje koje želite da je vide istu. Ali slučajno označite i osobu koju uhodite s obzirom da o njoj neprestano razmišljate. Oznaku ne možete da maknete sve dok se ne dočepate kompjutera ili laptopa.

Prebrzo ostavljanje komentara

Vreme je na Fejsbuku bitno, a vi nečiji status odmah komentarišete i tako se dobije uisak da ništa drugo niste radili i ni na šta mislili osim na ono što će određena osoba objaviti. Iako je to u stvari istina, ipak biste trebali da se prikrijete i da budete lukaviji. Srećom, osoba koju uhodite to ne mora da zna. Iako ste objavu videli isti tren, pričekajte da prođe oko 15 minuta pre nego što napišete komentar.

"Lajkujete" fotografiju

Pokušavate da pogledate komentare preko mobilne aplikacije ispod određene fotografije i slučajno stisnete "sviđa mi se". Ako vam se to dogodi (posebno ako je na fotografiji osoba u kupaćem kostimu) smesta stisnite "ne sviđa mi se". Ako ta osoba nije na Fejsbuku neprestano, neće ni primetiti da ste nestali iz njenih obaveštenja.

Previše komentara

To podrazumeva previše "lajkova" i komentara na sve statuse koje određena osoba objavi. To može dovesti do toga da se sva obaveštenja koje dotična osoba dobija vrte oko vas. Suzdržite se.

Kada ostavite na ekranu otvoren njihov profil pa svi vide vašu blamažu

Samo stisnete minusić u gornjem levom uglu, a ne izađete sa stranice. Recimo naleti prijatelj i krene nešto da gleda na vašem laptopu, otvori i bum. Prvo što vidi su fotke s momačke zabave nad kojima ste se topili. Osim ako vam nije najbolji prijatelj, teško ćete objasniti situaciju. Suočite se, uhvaćeni ste na delu.

Pijani komentari

To ne treba previše da se objašnjava. Opijate se koktelima i ugledate njegov post: "Imam groznu upalu mišića od teretane" - to bi vam se moglo obiti o glavu (već idućeg jutra dok budete pokušavali da se prisjetite šta ste sve radili) jer ćete teško odoleti da mu ne kažete nešto u stilu: "Kako ti mogu pomoći da se bolje osećaš?". Ako već nameravate da koketirate radije mu pijani šaljite poruke u "inbox". A ako sumnjate u svoje sposobnosti korištenja te novotarije zvane Fejsbuk na način na koji se nećete osramotiti, razmislite da li trebate uopšte da ga koristite .

Izvor: 24sata
 

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.