Nova nalazišta u Boru kriju rudu vrednu milijardu dolara

"Ukupna vrednost metala u novootkrivenim ležištima prelazi milijardu dolara, što znači da su istraživanja u potpunosti ispunila očekivanja", kažže za Tanjug rukovodilac Sektora za geologiju Rudnika bakra Bor, Trajča Tončić.

On objašnjava da je na početku istraživanja 2009. godine u Jami otkriveno najbogatije rudno telo "T" koje je otkopano za nepune tri godine i donelo profit od više od 40 miliona dolara.

"Potom smo otkrili još dva nova: "T1" i "T2" čija je eksploatacija otpočela ove godine, a reč je o 700.000 tona rude sa prosečnim sadržajem bakra od 1,7 odsto",
navodi Tončić.

On kaže da se uporedo istraživalo i na površini, pa je otkriveno i ležište "Kriveljski kamen" sa rezervama od 75 miliona tona rude srednjeg sadržaja bakra od 0,26 odsto.

"Ukupna vrednost metala u novootkrivenim ležištima prelazi milijardu dolara, što znači da su istraživanja u potpunosti ispunila očekivanja", kažže Tončić.

U Rudarsko topioničarskom basenu Bor su 2009. godine, uz opremanje rudnika i modernizaciju flotacija, započela i obimna geološka istraživanja sa ciljem da pronađu nova ležišta sa što većim sadržajem bakra, kao i da obezbede više od 60 hiljada tona koncentrata godišnje, koliko je neophodno za rad nove topionice.

Dosad je uloženo oko pet miliona evra u kupovinu modernih bušilica i ostale opreme.

Početkom ove godine stigle su dve najsavremenije i najmoćnije mašine koje je RTB ikad imao, koje mogu dostići dubinu do 2,8 kilometara. Jednom od njih istražuje se oklina rudnog tela Kriveljski kamen, dok druga radi u Majdanpeku.

U završnoj fazi je i procedura dobijanja istražnog prava za predeo u okolini Knjaževca, na prostoru između Minićeva i Novog Korita. Dobijene su sve saglasnosti nadležnog ministarstva i za desetak dana očekuje se rešenje, posle čega će se krenuti u trogodišnja geološka istraživanja, kažu u RTB-u Bor.

Izvor: Tanjug via Blic

Pogledajte još