Muž Angele Merkel je ...

Posle razvoda neko vreme živela je sama, a zatim godinama u vanbračnoj zajednici s doktorom kvantne hemije i univerzitetskim profesorom Joakimom Zauerom.

Oni su se upoznali kada je Angela Merkel kao mlada fizičarka radila u Akademiji nauka u Berlinu. Nije poznato je li se Zauer zbog nje rastao od prve žene sa kojom je imao dva sina.

Angela Merkel i Joakim Zauer venčali su se 1998. godine, baš kada je ona na velika vrata ušla u visoku politiku. Niko nije znao da su se venčali. Događaj je objavljen javnosti tek nekoliko dana posle u oglasu malog formatu u Frankfurter Algemajne Cajtungu.

(old_image)
Foto: Beta, AP

Oglas je bio doista kratak: “Oženili smo se. Angela Merkel i Joachim Sauer.”

Bračni par se vrlo retko viđa u javnosti pa Zauer nije bio ni u Bundestagu kad je Angel Merkel izabrana za kancelarku

Međutim, Zauer je vrlo političan i smatra se da ima mnogo veći uticaj na Angelu Merkel nego što se misli. U privatnom okruženju on je dominantna figura u vezi pa kruži priča da bi Merkel zbog njega napustila kancelarsku fotelju.

Zauer podržava svoju suprugu kao ‘’tihi savetnik’’, a i sama Merkelova je jednom prilikom kazala da on ima običaj da “baci oko” na rukopise njenih govora.

“Moja ličnost ne stoji ni u kakvom odnosu prema političkom radu Angele Merkel”, rekao je Zauer koji je sedam godina stariji od svoje supruge.

Kancelarka je jednom otkrila podatak da svom mužu rado spremi doručak pre no što, tačno u 7.30 časova, pođe iz zajedničkog stana u centru Berlina na posao u ne mnogo udaljenu zgradu poznatu pod imenom Biro saveznog kancelara (Bundeskanzleramt).

Zauer- gospodin sa sedam dama na samitu G-8

Merkelovu je Zauer prvi put službeno pratio prilikom prve Bušove posete Nemačkoj, jula 2006. godine. Bilo je to u Stralsundu, romantičnom gradiću na Baltičkom moru, u pokrajini Meklenburg - Prednja Pomeranija, izbornom okrugu njegove supruge.

Tada je atmosfera bila više nego prijateljska i opuštena - uživalo se uz divlju svinju na ražnju i uz burence “Bizmarkovih haringi” - specijalno pripremljene ribe, namenjene samo najuglednijim gostima. Profesor Zauer, “prvi gospodin” Nemačke, privukao je tada veliku pažnju javnosti.

Zauer je pratio Merkelovu i prilikom uzvratne posete svoje supruge Bušu, novembra 2007. godine, kada su nemački kancelar i njen muž bili gosti na privatnom ranču Bušovih u Teksasu.

U leto 2007. godine, za vreme samita G-8 (Rusije i sedam najbogatijih zemalja sveta), u luksuznom nemačkom letovalištu Hajligendam na Baltiku, Zauer je bio “gospodin sa sedam dama”, odnosno jedini muškarac među bračnim drugovima, to jest drugaricama, prisutnih šefova država ili vlada.

(old_image)
Foto: Beta, AP

Šarmantni profesor koji, kako se zna, ne voli medijsku buku, snašao se veoma dobro pa je svojim gošćama, suprugama najmoćnijih političara sveta, pokazao znamenitosti i lepote pokrajine Meklenburg - Prednja Pomeranija i Vizmara, jednog od devet Hanzeatskih gradova koji plene lepotom svog gotičkog stila.

Pri tom, naravno, nije bila zaboravljena ni nauka, pa su prirodne lepote “začinjene” i naučnim predavanjem na Institutu “Maks Plank” u Rostoku na temu demografskog razvoja članica G-8.

U međuvremenu, Zauer se pojavio i na proslavi 50-godišnjice osnivanja Evropske unije, pri susretu Merkelove s poljskim predsednikom Lehom Kačinjskim u Bajrojtu, na tradicionalnom festivalu muzike Riharda Vagnera.

Izvor: BLIC

Pogledajte još