Promenjen interfon - Niko ne može u gej centar

Oni tvrde da im je danas onemogućen ulaz u dvorište zgrade u kojoj se nalazi centar, a da su štićenici tog centra zarobljeni u tom prostoru.

Kako se navodi u saopštenju udruženja Egal i još tri organizacije koje koriste prostor u Ulici kraljice Natalije 70 advokat Đorđe Mara već četvrti mesec maltretira LGBT osobe angažovane u te četiri organizacije, a "vrhunac njegove kampanje je današnje postavljanje interfona na zajednički ulaz u dvorište zgrade u kojoj se nalazi centar, čime je onemogućen ulaz u centar, a štićenici centra su zarobljeni u tom prostoru."

"Nepoznata lica su danas oko 13 časova pokušala da spreče ulazak dve građanke koje su došle da posete izložbu AS centra koja je postavljena ove nedelje u "Egal Portu", koristeći pri tom najgore psovke i uvrede. Upozoravamo da je ovaj incident bio na ivici fizičkog sukoba, koji je sprečen brzom intervencijom štićenika "Egal Porta", navodi se u saopštenju ovog udruženja i dodaje da su korisnici LGBT centra sprečeni bilo da izađu ili uđu u prostor, strahujući za svoju bezbednost, pošto je manja grupa nepoznatih lica već pretila da će organizovati proteste ispred ulaza.

U saopštenju udruženja Egal se navodi da se zahteva od svih nadležnih institucija da hitno stanu na put samovolji advokata Mare i njegovih pomagača i omoguće normalno funkcionisanje centra "Egal Port".

"Napominjemo da ni "Egal Port" , ni organizacije koje koriste ovaj centar neće odustati od svojih aktivnosti koje su u potpunosti u skladu sa zakonom. Upozoravamo da nepostupanje državnih organa u ovom slučaju nije samo kršenje prava LGBT osoba, već i kršenje prava na rad i prava na slobodno kretanje koje se može desiti svakom građaninu ove države ako se ovoj praksi ne stane na put."

U saopštenju ovih udruženja se ističe da očekuju od organizatora gej parade u Beogradu, ambasada i međunarodnih institucija koje su podržale taj događaj, i svih drugih građana kojima je stalo do pravne države, da pomognu da se stane na put višemesečnom onemogućavanju normalnog rada centra "Egal Port", kao i bahatoj samovolji pojedinaca koji imaju veze po lokalnim samoupravama.

Predsednica "Egala" je u junu na tribini održanoj u opštini Savski venac o gej centru doživela fizički napad. Veći incident su sprečili pripadnici interventne jedinice policije koji su obezbeđivali taj skup.

Izvor: MONDO

Pogledajte još