Francuzi prvi put prvaci Evrope u košarci!

Selekciju Francuske predvodio je Nikola Batum sa 17 peona i šest skokova, dok je Boris Dijao dodao 15, a Toni Parker upisao je 12.

U reprezentaciji Litvanije istakao se Linas Kleiza sa 20 peona, dok je Mantas Kalnietis ubicao jedan manje.

U vrlo izjednačenoj prvoj četvrtini, ni jedna ekipa nije stekla osetniju prednost. Međutim, u nastavku prvog poluvremena Francuska je sjajnom igrom u odbrani i odličnim Toni Parkerom u organizaciji napada preokrenula rezultat iz prve deonice i na odmor otišla sa prednošću od 16 poena (50:34).

U drugom poluvremenu Francuska je odlično čuvala stečenu prednost iz prvog dela meča, ne dozvolivši rivalu da se osetnije približi, pa je tako došla do naslova prvaka Evrope..

Bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu osvojila je Španija, pobedom nad Hrvatskom.

Srbija je na takmičenju u Sloveniji zauzela sedmo mesto i tim rezultatom osigurala učešće na narednom Svetskom prvenstvu.

Francuskoj je ovo prvi naslov kontinentalnog prvaka u istoriji, dok su Litvanci osvojili drugo srebro u istoriji Evrobasketa.

Francuska - Litvanija 80:66 (19:22, 31:12, 18:16, 12:16)

Francuska
: Lovernj 2, Batum 17, Dio 5, Petro 8, Kahudi, Parker 12, Ertel, Pjetrus 6, De Kolo 4, Dijao 15, Ažinsa 4, Želabal 7

Litvanija
: Motiejunas, Kalnietis 19, Kuzminskas, D. Lavrinovič 7, Maciulis 7, Delininkaitis, Seibutis 10, Kleiza 20, K. Lavrinovič, Pocijus 3, Valančijunas, Javtokas

Pogledajte još