Pogledajte: Pustinja usred ledene sibirske oblasti (VIDEO)

Čara je peščano područje u sibirskoj Zabajskalskoj oblasti ušuškano u basenu između planinskih venaca Kodar i Udokan, severozapadno od grada Novaja Čara, i nalazi se približno na istoj geografskoj širini kao Džuno, prestonica Aljaske.

Iako je reč o sušnom području, basen Čara ne spada među prave pustinje. Na ovu oblast godišnje padne oko 35 centimetara kiše, uglavnom u letnjim mesecima, a prema jednoj od opšteprihvaćenih definicija, u pravim pustinjama godišnje padne manje od 25 centimetara kiše.

(old_image)
Turisti / Foto: Youtube

Glečeri planinskog venca Kodar nagoveštavaju poreklo ovog neobičnog “parčeta” peska. Pre oko 20.000 godina, za vreme poslednjeg ledenog doba, Kodar je imao više glečera nego danas. Geolozi pretpostavljaju da je u to vreme više glečera blokiralo reku Čaru koja je oticala iz basena Čara i ulazila u planinski venac Kodar. U tom delu basena nastalo je glečersko jezero.

Geolozi pretpostavljaju da je to jezero tokom prvih ledenih doba bilo još veće. Pesak Čare verovatno se nataložio kao deo delte koju je za sobom ostavila reka koja se ulivala u to jezero, tvrde švedski naučnici koji su mapirali geološku istoriju ove oblasti pomoću podataka koje su prikupili satelit “Landsat 7” i šatlovi radarske topografske misije (SRTM).

Izvor: BLIC

Pogledajte još