Merkelova na vrhuncu moći

Ona je sama, svojom popularnošću, uspela da osigura trijumf demohrišćana, ocenjuju nemački komentatori.

Merkelova će svoju moć u okviru partije dalje jačati i njeni potencijalni naslednici, poput, kako se navodi, aktuelne ministarke rada Ursule fon der Lajen, moraće i dalje da čekaju na svoju priliku.

Nemački mediji o današnjim izborima, na koje je izašlo oko 73 odsto od 62 miliona pozvanih birača, pišu kao o trijumfu Merkelove, izbornom rezultatu iz snova, jasnoj pobedi, ocenjujući takođe da će, kada Merkelova u budućnosti odluči da se povuče, kod demohrišćana nastati perosnalne teškoće.

Sama Merkelova je današnji uspeh nazvala super-rezultatom i najavila da će o koalicijima biti sutra reči.

Koja će koalicija vladati Nemačkom zasad je još otvoreno pitanje, ali se najčešće pominje opcija "velike koalicije" sa Socijaldemokratskom partijom njenog "izazivača" Pera Štajnbrika.

Kancelarka Angela Merkel obećala je građanima, nakon preliminarnih rezultata koji su nagovestili pobedu njenih demohrišćana, "četiri bolje godine za Nemačku".

Merkelova je dodala da je još prerano da se govori o velikoj koaliciji.

Merkelova ostaje bez ministarke

Savezni ministar za porodicu Kristina Šreder iz pobedničke Hrišćansko-demokratske unije (CDU) najavila je, u noći izbornog trijumfa njene stranke, povlačenje iz kabineta kancelara Angele Merkel.

"Odlučila sam da u sledećem mandatu ne budem na raspolaganju, kao ministar....želim u buduće da imam vreme za svoju porodicu, pre svega ćerku Lote", rekla je Šreder, čiji su rad mnogi kritikovali.

Štampa je o njoj pisala kao o osobi koja je još kao devojčica znala šta želi.

Ministarka za porodicu je, dok su druge devojčice iz njenog razreda bile zainteresovane, recimo, za konje, bila oduševljena Helmutom Kolom, bivšim nemačkim kancelarom, pisala je nemačka štampa o najmladjem članu kabineta.

Šredeerova je imala svega 12 godina kada je pao Berlinski zid i, kada je, zapravo, kako su navodili nemackci mediji, počela da pokazuje interesovanje za "visoku politiku".

Ona se u kabinetu Merkelove našla posle promena u vladi, nastalih ostavkom bivšeg ministra odbrane Franc Jozef Junga i preimenovanja Ursule fon der Lajen, ministarke za porodicu na Jungovo mesto ministra rada....

Kada je reč o privatnom životu ove ministarke, ona je udata za Ole Šredera, parlamentarnog sekretara u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Izvor: B92, agencije

Pogledajte još