Nikolić danas otkriva spomenik Nikoli Tesli na Long Ajlendu

Predsednik Srbije će, nakon toga, popodne prisustvovati i prijemu koji za visoke državnike koji učestvuju na Generalnoj skupštini UN organizuje američki predsednik Barak Obama.

Nikolić je juče, susretom sa grneralnim sekretarom UN Ban Ki-munom započeo posetu Njujorku, tokom koje će imati niz važnih bilateralnih sastanaka sa svetskim državnicima, a govoriće i na redovnom godišnjem zasedanju GS UN.

Spomenik Tesli, koji će Nikolić danas otkriti, nalazi se ispred jedinog sačuvamog objekta u kojem je Tesla živeo i radio - laboratorije u Šorhemu u Njujorku i delo je umetnika Nikole Koke Jankovića, člana Srpske akademije nauka i umetnosti.

Otkrivanje spomenika možete da gledate na ovom linku, a ceremonija bi trebalo da se desi oko 17:30h po srednjevropskom vremenu.

Posed na kome se nalazi Teslina laboratorija decenijama je propadao sve dok aktivisti, nevladine organizacije i poštovaoci Nikole Tesle u SAD prošle godine nisu sakupili novac za njegovu kupovinu od privatnog vlasnika.

Predviđeno je da sada tom mestu bude izgrajen centar nauke. Današnjoj svečanosti prisustvovaće predstavnici dijaspore, američkog Kongresa, a u svečanom programu predviđeno je učešće pijanista Stefana Milenkovića i Marine Arsenijević.

Izvor: B92, agencije

Pogledajte još