fbpx

Rešen deo foto–zagonetke sa vrha sveta (VIDEO)

I ko je uopšte fotograf koji je ovekovečio ovaj trenutak tog septembra 1932. godine?

Jedna od najpoznatijih američkih fotografija svakako je ona koja prikazuje radnike na skeli, kako se verovalo, tokom pauze pri izgradnji tada najveće zgrade sveta. Ipak, ovaj komad dokumentovane istorije obavijen je velom misterije.

Braća Seán i Eamonn Ó Cualáin, reditelj i producent film, upustili su se svojevrsnu detektivsku priču traženja odgovora na pomenuta pitanja. Njihov dokumentaristički omaž sudbinama jedanaestorice neznanih radnika premijerno je prikazan prošle godine na Filmskom festivalu u Torontu, ali tek sada film "Men at Lunch" ulazi u ograničeni broj američkih bioskopa, piše magazin "Time".

Braća poreklom iz Irske zainteresovali su se za fotografiju nakon što su je videli u jednom lokalnom pabu, uz komentar da su dvojica radnika na fotografiji njihovi preminuli sugrađani, Sonny Glynn i Matty O’Shaughnessy. Ipak, kada su krenuli u istraživačko-filmsku odiseju ispostavilo se da to nije tačan podatak, kao i većina onih koji se vezuju za fotografiju.

Zanimljivo je svakako da, uprkos tome što svi misle da je fotografija prikazuje skele Emapjer stejt bildinga, radnici na fotografiji zapravo sede na delu konstrukcije koja je postavljena tokom izgradnje današnjeg Rokfeler centra.

Osim toga, braća Ó Cualáin otkrili su i to da Lewis Hine, čuveni fotograf ere velike američke depresije, nije autor ove fotografije, kako se to ranije tvrdilo. Međutim, ko je usnimio ove radnike, nisu uspeli da otkriju.

Kako bi rekonstruisali ceo događaj, Sean i Eamonn napravili su i trodimenzionalnu panoramu od 360 stepeni, ne bi li stekli uvid u to šta su oko sebe mogli da vide radnici na fotografiji.

Njihov cilj bio je da identifikuju svakog od jedanaest muškaraca na fotografiji. Ipak, to im je pošlo za rukom samo u dva slučaja. Treći radnik s leva zvao se Joe Eckner, dok je treći s desne strane bio Joe Curtis.

Vredno pomena je i njihovo otkriće još jedne fotografije nastale tog dana, na kojoj nasmejani radnici mašu fotografu sa kapama dignutim uvis.

Iako su nakon završetka filma nastavili sa drugim projektima, braća Ó Cualáin još uvek mole sve one koji imaju bilo kakav podatak o ovoj fotografiji, da im se jave pute fejsbuk stranice ili tviter naloga filma "Man at Lunch".

Ipak...

"Duboko u sebi nadam se da će identiteti ovih radnika ostati nepoznati", priznaje reditelj Seán. "Misterija je ono što ovoj fotografiji daje magičnu notu."

B92

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.